Menú de navegació

 

La salut a l'estiu

Molta cura amb el sol

Si aprenem a tenir cura de la salut des de jove, ens servirà per a tota la vida. Un dels elements més destacats contra els que hem de prevenir-nos és el sol, que és font de vida però alhora font de possibles problemes per al nostre cos si en fem una exposició inadequada. Aquí repassem alguns consells, en especial per als infants i joves.

Com prendre el sol
Eviteu estar-vos llargues estones al sol, sobretot en les hores de màxima intensitat solar, entre les dotze del migdia i les quatre de la tarda. Porteu samarreta, gorra i ulleres per protegir-vos del sol encara que estigui ennuvolat, ja que l’efecte de les radiacions solars es manté i, per tant, cal prendre les mesures de prtoecció. Utilitzeu fotoprotectors solars adequats al tipus de pell. Esteneu-vos el producte per tot el cos i renoveu-ne l’aplicació. Cal recordar que la utilització de fotoprotectors no s’ha de considerar una manera segura de perllongar l’exposició al sol.

Protecció total per als infants
Encara que estigui ennuvolat o emboirat, els pares no haurien de deixar als nens posar-se al sol al mig dia ni estar-s’hi gaire estona. Sempre els haurien de posar crema fotoprotectora adequada al seu tipus de pell, roba de cotó i gorra, i procurar que beguin aigua per hidratar-se.

La pell dels nens, sobretot quan són molt petits, és extremadament fina i delicada i té més facilitat de cremar-se. Per aquest motiu, els pares han de tenir molta cura a protegir-los de la intensitat dels raigs solars i evitar l’exposició durant el seu primer any de vida. Els pares saben que als infants els agrada molt estar a l’aire lliure i rebre els beneficis del sol. Per això, busquen les hores de menys intensitat solar al llarg del dia.

Els nois i noies han de gaudir del sol amb molta precaució
Els joves fan moltes activitats a l’aire lliure i en contacte amb la natura. Per tant, cal que recordin les mesures de protecció solar que cal prendre per tal de gaudir del sol de manera saludable.

Cada estiu els joves haurien de començar a prendre el sol a poc a poc i sempre evitant les hores de més intensitat, de dotze del migdia a quatre de la tarda. Sempre cal posar-se crema fotoprotectora adequada a cadascun dels tipus de pell una estona abans de prendre el sol, i tornar a aplicar-se-la periòdicament cada vegada que es torna a l’aigua o se sua molt.

Uns pares responsables
El sol és una font de salut i, per tant, cal prendre’l amb cura. Molts dels casos de càncer de pell i les cremades cutànies es podrien prevenir evitant una exposició excessiva al sol, sobretot en el cas dels infants. Els nens, els adolescents i les persones de pell molt blanca tenen més facilitat de cremar-se quan prenen el sol, ja que la seva pell és més sensible a les radiacions ultraviolades. Per tant, cal extremar les mesures de protecció.

Hem d’evitar l’envelliment prematur de la pell des de joves
Una exposició excessiva al sol produeix danys i l’envelliment prematur de la pell. Hem de tenir en compte que el bronzejat és el resultat de la resposta de la pell davant l’agressió que li provoca un excés de radiació solar, i que les làmpades de sol artificial també perjudiquen la nostra pell. Les persones que han patit cremades solars i exposicions solars intenses al llarg de la vida tenen més risc de tenir un càncer de pell. Si practiquem activitats a l’aire lliure sempre hem d’utilitzar crema solar, roba de cotó, ulleres i protector labial, i tenir cura de beure líquids.

Sempre cal buscar l’ombra per protegir-se de la intensitat solar. Si es va a la platja, s’ha de recordar que l’aigua i la sorra reflecteixen i augmenten la intensitat solar. Per tant, s’han d’augmentar les mesures de protecció.