Dia de la Nena i Dona Científica

Nivell educatiu

Cicle superior de primària
5è de primària
1r i 2n d'ESO
2n d'ESO

Competències transversals

Comunicació
Curiositat
Empatia

Descripció

El Dia de la Nena i la Dona Científica és una jornada dedicada a reconèixer i celebrar les contribucions de les dones en el camp de la ciència i la tecnologia, i a fomentar la participació de les nenes i les dones en aquests àmbits, en commemoració del Dia Internacional de la Nena i la Dona Científica l’11 de febrer. L'objectiu principal d'aquesta jornada és trencar estereotips i reduir les bretxes de gènere en els estudis de ciència i tecnologia mitjançant xerrades de dones científiques, que comparteixen la seva trajectòria personal i professional, així com les seves recerques i contribucions en aquests camps.

Objectius

L'objectiu principal d'aquesta jornada és trencar estereotips i reduir les bretxes de gènere en els estudis de ciència i tecnologia.

Objectius específics:

- Model femení de referència: Proporcionar als estudiants models femenins en el camp de la ciència i la tecnologia per demostrar que les dones també poden destacar i tenir èxit en aquests àmbits.

- Inspira curiositat en la recerca científica: Donar als estudiants una visió concreta de les àrees de recerca en les quals les científiques estan involucrades, per despertar la seva curiositat i motivar-los en aquests camps.

- Trencar estereotips de gènere: Desafiar les percepcions estereotipades sobre el que significa ser científica, mostrant la diversitat de rols i experiències dins del camp científic.

- Fomentar la participació de les dones: Vinculada a l’anterior, combatre les desigualtats de gènere fomentant la participació activa de les dones en la ciència i la tecnologia, i mostrant que aquestes àrees no estan exclusivament reservades als homes.

Observacions

- Xerrades d'una hora de duració.

- No podem garantir una científica per curs, per la qual cosa es poden ajuntar diferents cursos d'un mateix centre educatiu per a fer la xerrada.

- Els cursos de 6è de primària i 1r d'ESO podràn fer aquesta activitat a travès de https://cientifiques.cat/

Dates de l'activitat

11/02/2025

Destinataris

Alumnat de 5è de primària i de 2n d'ESO

Lloc / Centres

Als respectius centres educatius

N. assistents / places

65 places per grup

Indicadors d'avaluació

Número de participants: Donar puntuació de 1, molt insatisfactori, a 10, a molt satisfactori. - Consideres que les xerrades van ser informatives i rellevants per als estudiants? - Les científiques van aconseguir transmetre la seva experiència de manera clara i accessible als estudiants? - Com valoraries l'actitud de la científica convidada? - Valoració general. Hi ha algun tema o aspecte que creus que es podria millorar en futures xerrades?

Programa

Ciència a Viladecans. Cientifica't

Objectius del Pla de Millora de l'Èxit Educatiu relacionat amb l'activitat

Assolir nivells educatius satisfactoris amb la millora substancial de les actuals taxes d´èxit escolar i d´aprofitament de les oportunitats de desenvolupament personal i social, dins i fora del sistema escolar:
No
Treballar per assegurar i ampliar les oportunitats educatives, sense discriminacions, dins i fora del sistema escolar (equitat) i al llarg de la vida:
Treballar per un canvi de paradigma educatiu, de model establert, i substituir-lo per un en què la innovació sigui la norma per incrementar la seva adaptació a l´entorn i a la seva complexitat:
No
Millorar la cohesió social, avançant en l´escolarització equilibrada amb la col·laboració de tota la comunitat educativa:
No

A càrrec de

Fundació Ciutat de Viladecans

Organitzador

Fundació Ciutat de Viladecans - Ciència a Viladecans: 93 647 00 55 / [email protected]

Inscripció

Per realitzar la inscripció cal iniciar sessió.