Viladecans em cuida

Mirada inclusiva

A Viladecans Salut Emocional

Què és Viladecans em cuida?

És un nou model d'intervenció social on s'incorpora la mirada comunitària com a estratègia per enfortir polítiques i programes d'inclusió, una nova forma de treballar que Viladecans està incorporant amb l'objectiu transversal que la ciutat, en el seu conjunt, tingui una mirada inclusiva a través de l'acció comunitària. És a dir, acompanyar des de l’Ajuntament a la  comunitat a ser conscients de les pròpies necessitats i diferències, marcar objectius i actuar conjuntament per aconseguir debilitar els factors d’exclusió social i millorar la cohesió social, la convivència i la nostra comunitat.

Viladecans em cuida parteix dels ODS i les Agendes Urbanes, en concret l'Eix d'Estil de vida saludable  i el de Resiliència de Ciutat, amb 3 components transversals indispensables per assolir un desenvolupament sostenible a nivell econòmic, mediambiental i social, que són la transició digital i verdala inclusió social i la igualtat de gènere.

Objectius

Ser una eina de gestió horitzontal que afavoreixi la inclusió social a través de tots els recursos i serveis que s'ofereixen o es poden oferir des de l'Ajuntament.

  • Millorar l'autonomia i les condicions de vida de les persones, incidint en els factors generadors d'exclusió i aïllament social, i promovent l'enfortiment dels teixits comunitaris i les interaccions comunitàries de les persones i famílies.
  • Augmentar l'impacte de les polítiques públiques en la diversitat de la nostra comunitat per millorar la convivència, promovent polítiques públiques d'igualtat de gènere, LGTBI, interculturals, intergeneracionals i  de diversitats funcionals.
  • Incorporar la dimensió comunitària per a la inclusió social a les polítiques amb la participació d'entitats, ciutadania i la resta d'agents del territori.
grup motor Viladecans em cuida

Metodologia

S’ha posat en marxa el grup motor impulsor del Viladecans em cuida, format per tècnics i tècniques de diferents departaments i àmbits de l’Ajuntament, professionals i recursos de serveis, entitats i comerços i ciutadania no associada. La metodologia participativa que plantegem és la metodologia d’investigació-acció participativa, treballant la transformació social de la ciutat amb la intenció de crear coneixements i vincle alhora que es generen respostes concretes a problemàtiques que representen un repte per la comunitat, com és el cas de la convivència en diversitats, el respecte dels drets humans i la millora de les situacions de vulnerabilitat, partint de la igualtat d’oportunitats i la justícia i equitat social.

Algunes de les actuacions

A Viladecans: salut emocional és un projecte de barris i comunitat, motor de transformació social que pretén promoure la salut emocional, especialment de les persones vulnerables o aïllament social. El 2021 s'ha realitzat al barri de l'Eixample Centre i s'ha centrat al casal de barri de La Unión, que ha actuat d'espai d'acollida emocional on s'han desenvolupat diverses activitats i trobades amb veïns i veïnes, com per exemple, esmorzars en companyia, acompanyament psicològic grupal o activitats interculturals.  

Fins al moment, 250 llars del barri de Montserratina eviten sobrecostos gràcies al projecte A-porta. Es tracta de set dones i tres homes amb dificultats laborals d'aquests mateixos barris que han estat contractats amb suport de l'Ajuntament per tal d'oferir assessorament que eviti qualsevol classe de vulnerabilitat social i permeti conèixer tots els recursos municipals a l'abast de les necessitats dels veïns i veïnes: des de com rebaixar el cost de la factura de la llum fins a conèixer recursos locals amb relació a l'ocupació o als drets socials, així com per evitar la solitud no desitjada.

Els grups són un projecte de Serveis Socials creant espais de relació, acompanyament i suport psicològic i emocional adreçat a cuidadors i cuidadores no professionals de persones que es troben en situació de dependència. 

Projecte pilot que forma part d'un projecte transformador cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat per sortir de la solitud no desitjada. S'ha desenvolupat del maig al desembre del 2021 i ha arribat a 30 persones de més de 65 anys derivades de serveis socials que estaven en situació de solitud no desitjada. 

A l’Ajuntament volem acompanyar a les persones majors de 70 anys que se senten soles. Ens ajudes? Si alguna persona de la teva familia, amistats o veïnat es troba així, que ens truqui al 661 873 942.

És una iniciativa educativa, social i política que entén la comunitat i el municipi com un ecosistema educatiu local, capaç de connectar els aprenentatges que es produeixen en tots els temps i espais de la vida de les persones. Aquest plantejament vincula l’escola, les famílies i tots els agents i recursos de la comunitat, vetllant per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats.

Es materialitza per exemple, amb el Passaport Edunauta, un passaport d'aprenentatges per acreditar els aprenentatges dels infants fora de l'escola. 

Xarxa de salut comunitària

Coordinació dels diferents professionals dels centres d’atenció primària, hospital de Viladecans i salut pública de l’Ajuntament per donar respostes a les necessitats de salut de la ciutadania.

Xarxa de residències de la gent gran

Creació d'una xarxa de treball no formal en què participen totes les residències de gent gran del municipi per tal d'oferir suport i recursos per afrontar la situació generada per la COVID. D’aquesta xarxa han sorgit activitats com l’homenatge a la gent gran a Atrium Viladecans, en què hi van participar 354 persones de residències o centres de dia, SAD, Creu Roja, Càritas, Nexes, A-porta, Casals de Gent Gran i Associacions de Veïns.

Servei d’atenció i suport psicològic

Durant el confinament es va habilitar aquest servei de forma telefònica per a persones en situació de vulnerabilitat, derivades per qualsevol servei públic. Actualment, es continua oferint de forma presencial al casal de La Unión. Els objectius són acompanyar a les persones per afrontar els dols, reduir els nivells d'ansietat, donar eines per afrontar depressions, etc.

Servei Suport Psicosocial infanto-juvenil (SPIJ)

Acompanyament psicoemocional per a infant i joves d’entre 6 a 18 anys i les seves famílies en dificultats relacionals i/o emocionals.

Acompanyament psicoterapèutic grupal per a dones

Diferents grups que afavoreixen la creació d’un espai participatiu i vivencial en el que es pot dialogar, analitzar, compartir i descobrir-se d’una manera creativa. L’objectiu és que cada dona investigui i trobi la seva manera de viure, promovent la xarxa social i emocional del grup.

És una programació d'activitats innovadores i transversals per tal que arribin a nous públics per convertir els equipaments comunitaris en espais dinamitzadors, vertebradors i de referència. Ho hem fet per mitjà del concurs de fotografia "Racons del teu barri", la creació d'un grup creatiu i d'una jugateca familiar als casals de barri de Sales i La Unión.

Aquest projecte d'intervenció té com a primer objectiu, iniciar en alguns casos i enfortir en altres, el treball comunitari a Viladecans per tal de garantir la convivència i la cohesió social de la ciutat especialment en els espais de carrer mitjançant el valor que les persones aporten des de si mateixos a aquesta comunitat amb valors com civisme, convivència i cohesió.

Aquest projecte el formen de manera coordinada els serveis de l'Ajuntament que hi intervenen a l'espai públic per complir els objectius marcats.

La solitud no desitjada arriba quan la xarxa de relacions socials no és suficient, ja sigui perquè té menys contactes del que desitjaria o
perquè no ofereixen el suport emocional necessari. Per això des de l'Ajuntament s'ha buscat una solució basada en la companyia, el Pla d'Actuació Transversal contra la Solitud.

Comparteix
Opina