Els Fons NextGen ens ajuden a millorar la ciutat

Suport al comerç local

Viladecans va ser un dels nou municipis i dues diputacions de Catalunya escollits pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme del Govern d’Espanya per comptar amb ajuts al sector comercial del 2021 dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat íntegrament pels fons europeus Next Generation EU. El Pla de Reactivació del Comerç de Viladecans impulsat per l’Ajuntament va rebre 722.454 euros per a la modernització, digitalització i competitivitat del teixit comercial local, així com l’estímul de les compres i els productes de proximitat.

El pla municipal comportava una inversió total d’1,2 milions d’euros, de la qual els fons europeus sufragaven el 60 %. L’Ajuntament en va assumir un 25 %; la Cambra de Comerç d’Espanya, un 10 %, i entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona, el 5 % restant. 

La iniciativa constava de de tretze actuacions basades en la transformació digital, ecològica i urbana que treballen per als Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU com el consum responsable, les comunitats sostenibles, el treball decent, la fam zero, l’energia no contaminant i l’educació de qualitat. 

Empenta a la mobilitat sostenible

Viladecans va aconseguir una important font de recursos per sufragar i accelerar les properes mesures en el camí per convertir-se en una ciutat climàticament neutra. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) va accedir a finançar diferents iniciatives de l'Ajuntament amb 2,52 milions d'euros dels fons europeus Next Generation EU, a través d'un nou programa estatal per descarbonitzar i digitalitzar la mobilitat urbana dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Els recursos finançaran el 90% de projectes municipals destinats a pacificar i reduir el trànsit dins de la ciutat i promoure una mobilitat segura, sostenible i intel·ligent. Totes les accions hauran d'estar executades abans d'acabar l'any 2024.

Entre les iniciatives destaca l'ampliació de voreres per millorar l'accesibilitat, augmentar la seguretat de vianants i pacificar el trànsit rodat, que ja s'està realitzant en trams dels carrers de la Muntanya, del Pare Artigas i de Pere Masallach.

També, s'insta·laran nous sistemes tecnològics de control d'accés de vehicles en carrers de preferència per a vianants i es crearà un centre de control intel·ligent de la mobilitat local, que serà l'evolució de la sala de control de trànsit actual de la Policia Local. 

Així mateix, els ajuts permetran la posada en marxa la Zona de Baixes Emissions (ZBE), una exigència de la Unió Europea per lluitar contra la contaminació que la llei espanyola obliga a implantar a les ciutats de més de 50.000 habitants properament, i l'ampliació de les zones d'estacionament regulat per aconseguir un ús més sostenible i intel·ligent i menys contaminant del vehicle privat. 

Altres 200.000 euros dels fons europeus Next Generation EU

Al mes de desembre, l’Ajuntament també va aconseguir una subvenció de 200.000 euros del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, finançats pels fons europeus Next Generation EU, per tal de portar a terme el Pla d’Acció Local de l’Agenda Urbana Espanyola. Viladecans forma part dels municipis pilot que treballen amb el Govern d’Espanya en la implementació  d’aquest document estratègic per abordar un desenvolupament sostenible des de les ciutats de conformitat amb els compromisos internacionals definits per l’Agenda 2030.