IND+I 2021: La cooperació com a base dels reptes del futur

El viatge en el temps i l’espai, el pla de recuperació Next Generation EU i les solucions als reptes que es plantegen a les ciutats han estat els temes centrals de la segona sessió de l’IND+I Day 2021.

Durant la benvinguda de la jornada s’han introduït diverses mesures per afavorir la innovació. En aquest sentit,  el director de l’àrea de desenvolupament social i econòmic de l’Àrea Metropolitana, Héctor Santkovsky ha apuntat que a les ciutats del àrea metropolitana se’ls presenten molts reptes i que la “innovació social i econòmica i treballar la resiliència són bàsics” i que cal aconseguir que “la innovació sigui una taca que s’escampa”.

Per la seva banda, el conseller delegat de l’Empresa Nacional d’Innovació, José Bayón, ha volgut destacar la tasca realitzada des de Viladecans per afavorir la innovació local i ha explicat que “indústria i innovació van tremendament  lligades” i que els municipis i les diputacions tenen un paper fonamental en el seu desenvolupament.

Per últim, la presidenta de  l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació, Eva Menor, ha explicat que en la seva tasca com a entitat de cooperació local han posat en marxa un projecte “per facilitar el canvi tecnològic fonamental per a empreses, persones i institucions basat en la detecció de necessitats, la formació específica i l’impuls de la competitivitat empresarial”.

Adaptació al temps i a l’espai

Una de les xerrades més esperades de la segona sessió de l’IND+I Day ha estat el viatge en el temps i a l’espai per parlar sobre innovació protagonitzat pel codirector de la Fundación Atapuerca, Eudald Carbonell, i el CEO d’Astroland David Ceballos. Tots dos han reflexionat sobre què volem ser com a espècie i com ens hem d’adaptar.

Segons Carbonell, “som producte de la síntesi evolutiva de la diversitat” i “ en poc temps parlarem de transhumanitat i posthumanitat, una humanitat no romàntica si no tecnològica”.

Per la seva banda, Ceballos ha presentat el seu projecte per portar una colònia a Mart i com de necessari és fer primer una prova a la Terra. Ha comentat que viure a Mart ens farà canviar com espècie i que més a llarg termini “el futur de l’espècie pot ser com Star Wars, amb totes les seves espècies expandides i adaptades de maneres úniques”.

Carbonell i Ceballos també han parlat de la importància de la cooperació. En aquest sentit, Carbonell ha apuntat que “la gent competent no competeix. Hem arribat al que es diu individualitat col·lectiva” i que “és molt important el concepte de consciència operativa que opera entre tota la resta de consciències”.

En aquest sentit també Ceballos ha presentat el paradigma de la col·laboració com un repte per aconseguir a la colònia de Mart perquè “aquí hi ha moltes coses que semblen molt senzilles i no ho són, per això serà tan necessària la cooperació”.

Ecosistemes locals i exemples d’innovació en empresa

En aquesta sessió també s’ha parlat sobre la importància dels ecosistemes locals en la transformació i com el pla Next Generation EU pot ser motor del canvi, tot i que no l’únic. Així ho ha explicat la Secretaria General d’Innovació del Govern espanyol, Teresa Riesgo, qui també ha apuntat altres mesures de transformació com els pressupostos generals expansius o la Xarxa Innpulso i la importància de “posar a les ciutats i als pobles en el centre perquè són els que estan més a prop de les persones”.

També en aquesta sessió s’han presentat les experiències innovadores de Correos amb l’e-commerce i Edutech amb les noves tecnologies de l’educació.

Reptes i solucions per a les ciutats

Aquesta sessió de l'IND+I Day ha servit a empreses i ciutats per establir sinèrgies participant en tallers col·laboratius. En aquests tallers les ciutats han plantejat un seguit de reptes als quals s'enfronten i les empreses han proposat un seguit de solucions innovadores. Les temàtiques dels reptes plantejats han estat la digitalització de les administracions públiques, mobilitat i urbanisme sostenible, digitalització i cohesió social, eficiència energètica, comerç de proximitat i salut.

Malgrat la varietat temàtica proposada amb els reptes, la major part de les solucions plantejades comparteixen alguns nexes d'unió que passen per la implementació d'infraestructures tecnològiques innovadores i sostenibles, fruit de la cooperació entre les administracions públiques i les empreses privades. 

Claus IND+I Day 2021

Per tancar la jornada 2021, l'alcalde d'Ermua, Juan Carlos Abascal, la Secretaria general d'Innovació del Govern Espanyol, Teresa Riesgo i l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, han reflexionat sobre els temes exposats en aquesta edició de l'IND+I Day 2021, tot aportant les seves conclusions.

Abascal ha animat a totes les ciutats a sumar-se a participar en aquest projecte i ha destacat que "és molt il·lusionant fer front als reptes que se'ns presenten i poder ser partícips en la construcció del nostre futur".

Per la seva part, Riesgo ha remarcat la importància de la col·laboració entre les empreses privades i les administracions locals per a una millora de la societat i ha recuperat la cita anterior del codirector de la Fundación Atapuerca, Eudald Carbonell, tot afegint que "la gent competent no competeix, sinó que coopera".

Carles Ruiz ha posat el toc final a la jornada reivindicant que "IND+I és un esperit que hem aconseguit mantenir i reforçar després d'un any complicat", ja que "hem pogut crear noves iniciatives per tot el territori gràcies a persones que creiem en la innovació i estem il·lusionats amb el futur que ens presenta".

L'alcalde de Viladecans ha conclòs la jornada desitjant una edició de l'IND+I 2022 presencial i havent deixat enrere la pandèmia.

INDI+I Day, sessió del 6 de maig de 2021