La ciutadania ja pot gaudir de nou de la plaça de Salvador Allende

LA MOBILITAT RECUPERA LA NORMALITAT

El barri del Molí-Ginestar recupera la plaça de Salvador Allende. La reurbanització de l’espai s’ha obert parcialment aquest divendres 1 de desembre, de manera que es restableix la mobilitat normal a la zona tant per als vianants com per als vehicles i a l’espai d’estacionament. Tot i això, la reforma no està encara finalitzada, ja que queden pendents treballs de jardineria a causa de la sequera, la instal·lació de mobiliari (que es farà properament) i l’acondicionament museístic al subsol perquè puguin ser visitables en el futur part de les troballes de l’antic molí fariner aparegudes durant les obres. 

Imatge virtual de com quedarà l'espai amb les zones verdes i el joc lúdic

Un espai amb més vitalitat 

La reurbanització crea una gran plaça diàfana de gairebé 8.000 metres quadrats amb un esperit obert que integra a un mateix nivell diversos espais que abans estaven més aïllats i no eren plenament accessibles a causa de l’orografia en pendent del terreny i de la seva separació entre si per un tram de carrer Doctor Canonge Auguet, que ara s’ha peatonalitzat. Així, la plaça potencia el seu caràcter d’espai de trobada ciutadana, sobretot perquè disposa d’un ampli espai per celebrar esdeveniments populars que potenciïn la vida lúdica i cultural al barri. La plaça incorpora dos espais lúdics relacionats amb l'aigua: uns jocs infantils i la primera font lúdica que es crea a Viladecans, un conjunt de brolladors transitables que permeten remullar-se a la ciutadania, a més de ser ornamentals. La seva activació es durà a terme una vegada que el decret de sequera ho permeti i pensant en èpoques de l’any de més calor com a refugi climàtic.

També la sequera ha fet que es postergui la plantació dels parterres i de nou arbrat, que requereixen d’un reg extraordinari important per ajudar-los a arrelar. Aquestes zones es mantindran vallades pel moment per evitar que s’embrutin o es facin malbé amb actituds incíviques. En total es preveu plantar 58 arbres nous i dotar més de 550 metres quadrats d’espècies arbustives amb baixa demanda hídrica adaptades al clima actual. La reforma també ha servit per fer-hi arribar a la plaça la xarxa de reg d’aigua no potable de la ciutat, que farà més sostenible el manteniment de les zones verdes, també a través de sistemes de reg control·lat més eficients. 

A més, en el tram inferior de la plaça s’ha utilitzat un paviment porós que permeti el drenatge de les aigües de pluja directament en el subsol, per recarregar els aqüífers naturals i que el terreny en el qual estan els arbres arrelats es mantingui mé humit. Aquest sistema ja s’ha començat a implantar en altres reurbanitzacions a la ciutats els darrers anys. 

Un potent eix de mobilitat en el barri

A més, la plaça vertebra un potent eix de mobilitat entre la zona de vianants existent al nord i la plaça de les Panes, creada fa pocs anys. I no és només un eix per als vianants, ja que també incorpora un carril bici que connecta amb més seguretat el barri del Molí-Ginestar amb l’eix ciclable de la riera de Sant Climent, un dels espais vertebrals per la mobilitat personal sobre rodes a la ciutat. El barri s’incorpora així amb protagonisme a la xarxa ciclable de Viladecans. 

La renovació també ha suposat la instal·lació de nou enllumenat LED de baix consum, molt més eficient i que aporta també més sensació de seguretat a l’entorn, dissenyat així amb perspectiva de gènere evitant també els racons i murs que existien abans i limitaven la visibilitat. 

Carcabà del molí antic on s'emplaçaven els rodets

Un tresor sota terra que es podrà visitar en el futur

Les obres van començar al gener del 2022, però la descoberta de les restes de l’antic molí fariner propietat de Pau Modolell fins a mitjans del segle passat van obligar a aturar-les per dur a terme les feines per conservar una part d’aquesta troballa, per tal de convertir-la en el futur en un espai de divulgació del patrimoni visitable. Això va suposar un endarreriment del termini d’obres, fixat en principi per deu mesos i que s’ha llargat fins a 23.  

Primer es van haver de detectar totes les restes, per posteriorment documentar-les estudiar quines serien interessants de mantenir i finalment aplicar una sol·lució temporal per preservar-les, fins que s'habiliti sota terrai un espai divulgatiu. A aquest s’accedirà per unes escales a través d'un edicle que s'integrarà en el nou espai públic, la construcció del qual es farà l'any vinent. Més endavant es dissenyarà el projecte per adequar l'espai del subsol per ser visitable. Així, el barri comptarà amb un espai d’interès patrimonial per explicar la vida antiga a la ciutat.