Maria Pilar Simó guanya el Premi Literari Delta de narrativa

Maria Pilar Simó, de Reus, ha guanyat el dotzè Premi Literari Delta de narrativa escrita per Dones (2023-2024), amb la seva novel·la coral sobre tres generacions de dones de la mateixa família Temps i Cendres. Han estat finalistes Elisabeth Jané, de Sabadell, amb l’obra també polifònica, realista i plena d’originalitat Contrarrelats, i Patricia Fernández, de Madrid, amb la novel·la negra El abrazo de la langosta. La categoria de finalista no ha estat compartida fins a aquesta edició del premi, en què el jurat ha decidit que ho sigui. L’acte d’entrega dels guardons va tenir lloc ahir, 14 de desembre, a la Sala Petita d’Atrium Viladecans. Hi van assistir l’alcalde Carles Ruiz; la regidora d’Igualtat de Gènere, Olga Reyes, i la consellera comarcal de Feminismes, Gent Gran i Diversitat Sexual i de Gènere, Vicky Castellanos.

El Premi Literari Delta de narrativa escrita per Dones, al qual s’han presentat enguany 47 obres –moltes procedents de molts indrets de la geografia–, és un certamen literari biennal que té com a principal objectiu fomentar la creació literària de les dones reivindicant la seva mirada i pensament com a claus per transformar la societat, donant-les així un reconeixement públic. A través d'aquest concurs es pretén encoratjar les dones a desenvolupar els seus potencials creatius a través de l'escriptura i promoure així la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en la literatura.

Els premis són de 3.000 euros i l’edició de l’obra en paper i digital per a l’obra guanyadora i de 1.000 euros i l’edició de l’obra digital per a l’obra finalista. En aquesta edició, com la categoria finalista és compartida per dues persones, cadascuna rep 500 euros i l’edició de les dues obres digitals.

El jurat del 12è Premi Delta ha estat format per Andrea Cervera, docent, dinamitzadora i gestora cultural des del feminisme i les lletres; Rosa Agustí, psicopedagoga i sòcia de la llibreria cooperativa cultural de proximitat a Viladecans Els Nou Rals; Belinda Siles, mestra, component del grup d’investigació sobre l’escola inclusiva de la Universitat de Barcelona i dinamitzadora de les tertúlies literàries dialògiques de la Biblioteca de Viladecans; Patricia Aliu, periodista, escriptora, traductora i assessora lingüística; Vicky Herrero, lectora editorial i graduada en Humanitats; Eva M. Garrigosa, professora i escriptora local guanyadora de l’edició anterior del Premi Delta; Micaela Serrano, escriptora local i llicenciada en Filologia Hispànica, especialitat de Literatura, i Quinny Martínez, escriptora, periodista i coordinadora editorial de @plataformacero.

Aquest projecte és un treball en xarxa en el qual actualment participen disset ajuntaments del Baix Llobregat: Begues, Castelldefels, Castellví de Rosanes, Cervelló, Corbera de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat i Viladecans. En aquesta edició, han coorganitzat l’Ajuntament de Viladecans, el Consell Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat.

Temps i Cendres, la història de tres dones

L’obra guanyadora es desenvolupa sota el rerefons històric que va de la Guerra Civil i postguerra espanyoles, passant per l'etapa de la Transició fins a la guerra inacabada de Síria. Temps i Cendres narra la història de tres generacions de dones d'una mateixa família que malden per construir la seva identitat per damunt de convencions, pressions familiars i socials. Són tres dones que mostren fortaleses i febleses sense artifici i protagonitzen l’enfrontament generacional com a sistema d'autoafirmació. Maria Pilar Simó  aconsegueix una bona tensió narrativa, no deixa que el fil de continuïtat entre els diferents personatges es trenqui, i remata amb un final rodó i emocionant.

La finalista El abrazo de la langosta, de Patricia Fernández, manté el suspens intercalant fragments d'un diari i flashbacks. És una novel·la negra basada en un cas d'explotació sexual de noies joves. La inspectora protagonista investigarà una sèrie d’assassinats i, a més, mostrarà la seva lluita interior per fugir del seu passat personal. Tot, en un context de reivindicació feminista i empoderament de les dones.

L’altra novel·la finalista, Contrarrelats, d’Elisabeth Jané, explica, a través de la història d’una parella, la vida a la Catalunya de la postguerra, dels pobles petits i de les seves botigues, de gent emprenedora i de les tradicions i de la família. Mentre el relat s’acosta al present, els personatges descriuen l’amor, el desamor, les classes socials i el dolor.