La platja del Remolar tancada per no interferir en la nidificació de les aus

de l'1 de març al 31 de juliol del 2022

Comença l'època de nidificació a la platja del Remolar, un espai de Viladecans catalogat com 'paratge natural' que gaudeix d'una longitud de 845 m. Per aquest motiu, de l'1 de març al 31 de juliol no es podrà accedir-ne. La prohibició de pas s'inicia a la torre-mirador, entre la riera i la zona dunar.

Amb aquesta acció es busca preservar l'àrea de nidificació d'aus protegides del litoral, inquilins especials de la nostra ciutat, de manera que l'espai es consideri en calma i es promogui la reproducció d'aquests exemplars. Alguns, com el corriol camanegre, fan el niu sota la sorra de les platges, per aquest motiu, és important respectar les prohibicions d'accés durant el temps establert.

El tancament estarà indicat amb una palissada de fusta, formada per pals de fusta verticals amb una separació de 12-15 cm entre ells, als dos extrems de la platja, a l'accés des de la platja del Prat i al de la gola de la riera de Sant Climent, per a on s'accedeix des de la platja de la Pineda de Cal Francès. Aquest tipus de limitació permetrà el pas a la petita fauna terrestre, com rèptils, petits mamífers o aus i dificultarà el pas de depredadors més grans, com els gossos o senglars.

Per tal d'informar sobre l'estat de tancament d'aquest paratge natural s'instal·laran senyalitzacions específiques en ambdós extrems de la platja, cartells de xapa galvanitzada on es s'informarà sobre l'estat de tancament de la platja, del període de temps en què es produirà el la prohibició de pas i la normativa que empara l'exclusió de l'ús públic de la platja durant el període de nidificació de les aus litorals.

corriol camanergre platja viladecans remolar

Les dunes, l'espai on l'espècie d'au corriol camanegre nidifica

Aquest animal nidifica en l''espai de preduna', zona amb un 40% de recobriment vegetal que li permet veure els depredadors. Ubicació de la platja que fan servir els humans per gaudir-la. Per aquest motiu, és important limitar el pas durant l'època reproductiva del corriol camanegra, una espècie catalogada com a vulnerable i inclosa al "Llibre vermell de les Aus d'Espanya" (Ministeri de Medi Ambient, 2004), així com al llistat estatal d'espècies silvestres en règim de protecció especial.

Aquesta acció de protecció de la nidificació de les aus als espais naturals de la nostra ciutat es porta fent des de l'any 2016, quan l'Ajuntament de Viladecans i el Consorci dels Espais Naturals del Delta van instal·lar per primer cop la palissada de fusta per protegir les colònies nidificants de corriol camanegre i corriol petit, en el marc del projecte "Dunes Híbrides" impulsat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la consultora SGM.

Durant aquest periode de temps on l'espai va estar protegit de depredadors de mida mitjana i gran, es va dur a terme un seguiment de la nidificació a la platja, controlant els nius i la seva ubicació. El, en aquell temps, projecte, va ser un èxit reproductiu.

Desafortunadament, els temporals que es van patir durant els hiverns dels anys 2016 al 2020 han destrossat la palissada, afavorint la filtració de depredadors de les aus. Per aquest motiu, l'any 2021 va ser necessari refer la palissada.