Com demanar l'Ingrés Mínim Vital?

Informació oficial

Ahir dia 15 de juny va començar el termini per sol·licitar la nova prestació social Ingrés Mínim Vital. En un post que vam publicar fa uns dies i al que recomano que facis una ullada, trobaràs la informació sobre Què és l'Ingrés Mínim Vital, com se sol·licita i qui pot cobrar-ho.

En aquest nou post ens centrarem en explicar el procediment concret per sol:licitar-ho. 

El formulari necessari, donada la situació sanitària actual, s'ha de fer telemàticament, sí o sí,  a través de la Seu Electrònica de la Seguretat Social, però el procediment té algunes variacions depenent de si el sol·licitant té, o no, el certificat digital. 

A continuació trobaràs literalment la informació publicada per la Seguretat Social per ajudar-te en la tramitació. És una font oficial. 

  •  Com funciona el formulari de sol·licitud?

Per a sol·licitar-ho o s'han habilitat dues opcions:

  1. Si disposa de certificat electrònic o usuari i contrasenya en cl@ve el pot sol·licitar a través de la Seu Electrònica de la Seguretat Social adjuntant també la documentació necessària i emplenant les dades del formulari. Aquesta opció és la més recomanable, pel que s'ha habilitat la possibilitat d'utilitzar aquest servei amb l'ajuda d'una persona que disposi de certificat electrònic o cl@ve i que actuarà en qualitat de representant. Podrà accedir des de aquest enllaç, seleccionant el mètode d'autenticació.
  2. Si no disposa de certificat digital o usuari i contrasenya en cl@ve podrà utilitzar el servei habilitat per l'Institut Nacional de la Seguretat Social en la Seu Electrònica per a la seva sol·licitud sense certificat, al qual pot accedir des d'aquest enllaç, on s'obrirà un formulari per a emplenar amb les dades del sol·licitant i dels possibles beneficiaris que formin part de la unitat de convivència, els seus documents identificatius i la documentació necessària per a resoldre la sol·licitud.
  • Com emplenar el formulari?

De cara a completar el formulari, és recomanable llegir les indicacions que figuren una vegada accedim a la pàgina si punxem sobre la pregunta de Com haig d'emplenar el formulari de sol·licitud de l'ingrés Mínim Vital?

En aquest apartat trobarem instruccions sobre com emplenar cadascun dels apartats del formulari:

  • Dades del sol·licitant:

dades personals
dades d'el/la representant legal
dades relatives a l'allotjament
de la unitat de convivència
situació laboral

  • Persones que integren la unitat de convivència i les seves dades
  • Declaració d'ingressos i patrimoni
  • Dades fiscals i domicili per a comunicacions (si són diferents a l'indicat per a la sol·licitud)
  • Al·legacions que s'hagin de tenir en consideració i no estiguin recollides en el formulari
  • Compte bancari per al cobrament de la prestació
  • Apartat per a documentació

És obligatori adjuntar un document en el qual figuri un text com el següent o similar: 

“Serveixi aquest escrit que acompanyo a la meva sol·licitud de data………..com a acreditació de la meva voluntat de sol·licitar l'ingrés mínim vital. Signat:"

A continuació ha de figurar el nom, cognoms, signatura manuscrita i número de DNI/NIE del sol·licitant i, en cas d'haver-los, el nom, cognoms, signatura manuscrita per a cada membre de la unitat de convivència.

  • Documentació

És també convenient, abans de començar la sol·licitud, revisar la documentació necessària. Podrà comprovar-la punxant sobre la pregunta quina documentació em demanaran? que apareix en obrir el formulari.

En aquest apartat trobarà tota la documentació pertinent per a acreditar cadascuna de les situacions, des de la identitat, a la seva situació administrativa, familiar, de residència, patrimonial, les excepcions a les quals tingui dret, etc.

La documentació bàsica que necessitarà és:

  • Per a acreditar la identitat: DNI o NIE en el cas d'estrangers.
  • Per a acreditar la residència legal a Espanya: inscripció en el registre central d'estrangers, targeta de residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea o targeta d'identitat d'estrangers.
  • Per a acreditar el domicili a Espanya: certificat d'empadronament on constin totes les persones empadronades en el domicili i la data d'antiguitat.
  • Per a acreditar l'existència de la unitat de convivència: llibre de família, certificat de naixement del registre civil dels fills, o inscripció en el registre de parelles de fet.
  • Com consulto l'estat de la meva sol·licitud?

El formulari recull també un apartat que li indica com comprovar l'estat de la seva sol·licitud. Per a això necessitarà el codi de sol·licitud que li apareix en finalitzar el procés, una vegada confirmada i després que hagi pogut revisar les dades introduïdes en l'última pàgina del formulari.

Amb aquest codi de sol·licitud, podrà comprovar el seu estat a través del servei «Aportar documentació a una sol·licitud» que figura en el propi formulari i que serveix també per a incloure documentació addicional.

Altres canals

Una vegada que la situació sanitària ho permeti, la sol·licitud es podrà fer també en la xarxa de Centres d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS), fins llavors també pot enviar-se la sol·licitud i la documentació per correu ordinari.

Si té dubtes sobre si té dret a percebre-ho, pot provar el simulador habilitat per a això punxant en aquest enllaç. A més, pot fer consultes a través del telèfon gratuït 900 20 22 22 o utilitzant a ISSA, l'assistent virtual de la Seguretat Social accessible tant en la web com en la Seu Electrònica.

Ja veieu que fàcil fàcil no ho és. A més, sent una prestació nova i amb molts possibles beneficiaris s'ha de comptar amb l'allau de peticions que es trobaràn els gestors de la Seguretat Social. Que sapigueu que s'està treballant perquè es pugui accedir a través dels ajuntaments, una vegada se signin els convenis previstos.

Quan hi ha una nova prestació també passa que no hi ha antecedents per resoldre els dubtes i les casuístiques que es van creant a mida que s'avança en les sol·licituds i peticions. T'adjuntem uns enllaços d'entitats solvents que plantegen, en format pregunta/resposta algunes d'aquestes possibles casuístiques i que pot ser interessant llegir. Pot ser trobes la resposta al teu dubte: 

La Seguretat Social mateixa ha editat un video per facilitar la sol·licitud:

https://revista.seg-social.es/wp-content/uploads/2020/06/c%C3%B3mo-pedirlo.mp4