Pla d’Actuació Municipal

Les polítiques del Govern Local

La tasca del Govern Municipal és el reflex del Pla d’Actuació Municipal (PAM). Aquest és el conjunt d’accions i objectius que el Govern es compromet a dur a terme durant els quatre anys de mandat. El PAM és, per tant, un document estratègic que t’interessa, perquè, com a viladecanenc/a, n’ets protagonista del contingut i, també, de la definició.

A continuació, trobareu publicat el PAM que es va plantejar per al mandat 2020-2023, però cal tenir en compte que la irrupció mundial de la pandèmia de la COVID-19 no ha permès iniciar-ne l'execució. Durant el mes de maig es va aprovar una eina alternativa amb la qual l’Ajuntament de Viladecans instrumentalitza la resposta a la crisi de la COVID-19 durant els exercicis 2020 i 2021: el Pla de Reactivació LocalEl document neix amb un paquet de mesures dissenyades i treballades d’acord amb el context actual, però sent conscients que la situació d’incertesa requereix de capacitat d’adaptació. És per això que es podran anant implementant noves mesures en funció de les necessitats que es vagin plantejant al llarg dels propers mesos.

PAM 2020-2023

1. Adquirir i dur a terme les actuacions necessàries per la posada en marxa els cinemes.

2. Fomentar els serveis d'administració electrònica fent més àgil i entenedora la relació entre la ciutadania i l'administració.

3. Exigir a l'Estat les inversions necessàries per tal d'ampliar i millorar l'estació de Viladecans i la millora de freqüències. 

4. Augmentar, entre els viladecanencs i viladecanenques, el sentiment d'orgull i pertinença a la ciutat mitjançant la marca "Som poble. Soc ciutat" com a expressió d'un relat comú de ciutat i una visió de futur compartida.

5. Exigir a l'estat l'adequació de la pineda del litoral per usos ciutadans i la construcció del passeig marítim amb criteris de sostenibilitat ambiental. 

6. Avançar cap el desenvolupament de la ciutat intel·ligent i del coneixement a través de la innovació tecnològica en internet de les coses, open data, Blockchain i intel·ligència artificial.

7. Garantir les inversions de la Generalitat en els centres educatius existents i exigir la construcció de l'Escola Institut Mediterrània.

8. Incentivar la innovació i la sostenibilitat a través dels instruments de gestió pública: contractes i marcs normatius.

9. Detectar i captar fons europeus per potenciar la innovació i l'acció internacional de la ciutat, especialment en l'àmbit educatiu.

10. Millorar el coneixement i el reconeixement de Viladecans a l'exterior mitjaçant la confecció d'un pla de projecció internacional, el programa d'amVaixadors i la participació activa en xarxes internacionals aliniades amb l'estratègia de ciutat.

11. Enfortir el capital social de la ciutat mitjançant la creació de comunitats d'aprenentatge al voltant d'un tema aglutinador d'interès comú: l'energia, l'esport i els parcs i espais públics.

12. Reclamar a AENA l'adequada protecció del patrimoni històric del litoral: Ca la Pilar i Can Casanovas, amb la destinació dels recursos econòmics suficients.

13. Augmentar el nivell de compromís de l'administració amb la ciutadania fent del nostre govern un govern més ètic i responsable implantant cartes de serveis, codis ètics i un llenguatge  més entenedor.

14. Instar la Generalitat a garantir les inversions en els CAP existents i l'ampliació dels serveis a prestar. Exigir la inversió per dur a terme l'hospital.

 

1. Desplegar i implementar el pla local de millora de l'èxit educatiu, ampliant l'oferta d'activitats i recursos en els centres educatius, continuant impulsant nous agents que formin part de la xarxa d'innovació educativa.

2. Posar en funcionament coordinadament totes les eines de que disposa la ciutat per garantir que es conservin les relacions personals i la xarxa veïnal i aconseguir que cap persona es senti sola.

3. Desplegar el nou model de recollida de residus bonificant als ciutadans i ciutadanes que generin menys residus i reciclin adequadament.

4. Garantir la igualtat efectiva entre dones i homes, tenint en compte la diversitat sexual i de gènere com a dret fonamental de les persones i com a valor central de l’acció municipal, incorporant la transversalitat de gènere i la perspectiva interseccional en totes les polítiques locals. 

5. Generar aliances per l'educació 360, generant més i millors oportunitats educatives i treballant amb tots els agents educatius de la ciutat: escoles, entitats, clubs esportius, famílies, joves, empreses,…

6. Donar resposta a les inquietuds i necessitats de la gent jove facilitant oportunitats educatives, formatives i laborals, ampliant l'oferta d'oci, afavorint els processos d'emancipació i, en definitiva, treballant pel seu futur i el seu benestar.

7. Garantir la igualtat d'oportunitats dels ciutadans i ciutadanes de Viladecans, invertint en la prevenció de l'exclusió i oferint un serveis d'intervenció social comunitària centrats en la persona.

8. Donar un nou impuls a la cultura com a element clau per a la reducció de les desigualtats i com a eina de cohesió social.

9. Promoure l'esport com a part essencial dels hàbits saludables i com a eina de primer ordre en els àmbits de l'educació, la integració i la cohesió social, la igualtat de gènere i d'oportunitats, a través de la xarxa d'innovació esportiva.

10. Desplegar diversos plans i mesures de mobilitat segura i cívica, fomentant l'ús del transport públic i els vehicles de mobilitat personal.

11. Oferir a la gent sènior i la gent gran activitats, espais i serveis que els hi permeti portar un estil de vida actiu i dinàmic i que cobreixin les seves necessitats en les difents etapes en que es trobin.

12. Aconseguir una ciutat plenament inclusiva on les persones amb diversitat funcional puguin gaudir d'una vida el més autònoma possible, desplegar tot el seu potencial i fer-se visibles.

13. Transformar els espais educatius i el seu entorn per desenvolupar projectes renovadors i innovadors, convertint les aules i els patis de les escoles en espais d'aprenentatge actiu i de descoberta.

14. Construir un sistema públic de seguretat que afronti els reptes de la nostra societat, oferint uns serveis policials propers de qualitat i fomentant la convivència i el civisme a l'espai públic.

15. Fomentar el compromís i afavorir la implicació dels viladecanencs i viladecanenques en l'adopció d'hàbits de vida saludable, treballant conjuntament amb totes les persones que es dediquen a la prevenció i la millora de la salut i la qualitat de vida a la nostra ciutat.

16. Disposar d'espais plens de vida i dinamisme que fomentin el respecte a la diversitat social, cultural i ambiental.

17. Fer dels nostres parcs, jardins, carrers i places espais de descoberta científica i educativa que faran una ciutat més agradable on podrem gaudir dels nostres sentits i d'una vida saludable i cultural.

18. Impulsar el pla director de solidaritat i cooperació i engegar nous projectes de cooperació al desenvolupament i justícia. 

19. Millorar l'eficiència de les infraestructures i els serveis generats del territori agrari per aconseguir uns espais de qualitat integrats en el territori i en harmonia amb el medi natural.

1. Millorar el dret d'accés a l'habitatge promovent la construcció d'habitatges de protecció oficial i habitatge social i assequible. 

2. Potenciar i organitzar programes específics de formació i treball adreçades al jovent per afavorir noves oportunitats laborals

3. Fomentar la mobilitat sostenible millorant i completant les xarxes viàries pensades per incloure els nous tipus de transport. 

4. Dotar la ciutat d'equipaments i instal·lacions sostenibles i de qualitat per tal d'afavorir i facilitar la pràctica esportiva. 

5. Visualitzar i potenciar el reconeixement del talent i els valors de les dones en el món econòmic i laboral, aconseguint que s'incrementi l'equitat entre homes i dones

6. Promoure la rehabilitació d'edificis d'habitatges amb especial atenció als aspectes d'accessibilitat i d'eficiència energètica.

7. Desplegar els acords de l'Emergència Climàtica per fer de Viladecans una ciutat més resilent i habitable per a tothom.

8. Continuar desenvolupant i adequant les zones d'activitat econòmica per atraure inversions i empreses que afavoreixin la dinamització de l'economia i la generació d'ocupació.

9. Garantir una bona qualitat ambiental de la ciutat fent especial atenció a la contaminació sonora, la qualitat de l'aire i el confort tèrmic. 

10. Incrementar els índex de capacitació professional dels treballadors i treballadores, a partir de les competències requerides pels sectors d'activitat econòmica. 

11. Acompanyar i orientar a les persones en situació de recerca de feina de manera integral i personalitzada. 

12. Desenvolupar equipaments integrals de referència als districtes per equilibrar i cohesionar territorialment la ciutat. 

13. Impulsar la transició energètica, a través del Consorci Vilawatt, per aconseguir energia verda, l'autogeneració d'energia i fomentar la nova cultura energètica. 

14. Construir una ciutat sostenible i accessible amb uns espais públics i equipaments que facilitin la convivència i l'aprenentatge. 

15. Conservar els nostres espais naturals per aprofitar i mantenir els serveis ambientals que ens aporten i que ens ajuden a combatre el canvi climàtic. 

16. Facilitar l'adaptació del comerç de proximitat per donar resposta a les tendències d'hàbits de consum i de compra de la ciutadania i dels/de les visitants. 

17. Posicionar Viladecans com una ciutat turística basada en la qualitat, la sostenibilitat i la innovació, aliniada amb les estratègies turístiques de la comarca i la província. 

18. Aconseguir més verd i més diversitat de vida a la ciutat i als espais naturals perquè la biodiversitat és un important capital pel benestar i la qualitat de vida. 

19. Convertir Viladecans en un pol d'activitat d'emprenedoria tecnològica digital i en una ciutat de referència dins l'ecosistema d'innovació. 

20. Adaptar la nostra zona litoral per a l'ús educatiu, científic, social i lúdic de la ciutadania i per al desenvolupament de projectes de turisme sostenible

21. Convertir el sector primari en un dels pilar de la identitat i l'economia de Viladecans. 

22. Integrar i preservar el cicle de l'aigua i posar en valors els recursos locals i renovables per garantir-ne la seva disponibilitat. 

23. Avançar i desenvolupar noves metodologies i eines d'aprenentatge que potenciïn l'ús de les TIC vers la formació i l'ocupació.

24. Rehabilitar patrimoni històric i treballar en la seva divulgació per a reforçar la identitat i la memòria de la ciutat.

25. Reafirmar el compromís del teixit empresarial i els agents socials vers l'estratègia educativa i d'igualtat a la nostra ciutat.

26. Impulsar els projectes d'economia circular a la ciutat, com a estratègia clau de la transició ecològica, basats en l'aprofitament i reutilització dels recursos. 

27. Impulsar estratègies innovadores i col·laboratives en el foment de l'ocupació, afavorint la igualtat d'oportunitats i la inclusió sociolaboral. 

Comparteix
Opina