Model d'Innovació de l'Ajuntament

MIA

Una cultura innovadora

La innovació es tracta d'una necessitat per a qualsevol organització, també per a l’administració pública local. En el marc dels constants reptes tecnològics, de sostenibilitat, econòmics i socials, la seva solució passa pel desenvolupament de nous serveis, productes i polítiques. En aquest sentit, el Model d’Innovació de l’Ajuntament té com a objectiu crear cultura innovadora dins l'organització, això unit amb la recerca de la creativitat i la corresponsabilitat en la gestió de projectes i incentivar la participació dels treballadors i treballadores.

S'articula mitjançant els 4 Comitès de Direcció, que es van crear amb una missió, valors i metodologia concretant-se en 24 projectes de ciutat. Aquests tenen en comú un fort component innovador, un grau elevat de transversalitat i estan alineats als OD’S.

Visió de la Innovació de l'Ajuntament

"Transformar l'Ajuntament en una organització proactiva, que creï noves formes de col·laboració ciutadana per millorar la qualitat de vida de la ciutat i els seus habitants, i els faci sentir l'orgull de formar-ne part".

3 principis inspiradors

Aquesta orientació s'aconsegueix formant persones i treballant amb processos i metodologies innovadores (PM2, Agile, participació...), enriquint els projectes amb els ODS i fomentant la vessant inspiradora i col·laborativa.

En aquest sentit, tots els líders de projecte han definit una bateria d’indicadors i hi haurà un quadre de comandament per seguirlos.

Autodiagnosi i monitorització de les habilitats innovadores. En aquest punt, és clau millorar les mancances i potenciar les fortaleses.

Innovem amb 7 vectors

El model MIA consta de 7 vectors d'innovació. En aquest context, hi ha 3 vectors operatius (esquerra) i 4 habilitadors (dreta).

En què innovem

Com innovem

Quin impacte

Valor públic

Contribució a Missions

Cultura innovadora

Desenvolupament personal i profesional

Exemples de bones pràctiques

Un exemple clar de bones pràctiques és el Pla de Reactivació Local. EL PRL és un projecte del MIA impulsat sota el paraigua del model d’innovació de l’Ajuntament. Sorgit arrel la irrupció de la pandèmia de la COVID-19, el PRL va elaborar-se com una resposta local a aquest conjunt de reptes i necessitats, mitjançant un paquet de 134 mesures extraordinàries centrades a regenerar els sectors, col·lectius i aspectes de la vida més afectats durant la crisi.

L'any 2021 es va elaborar un segon Pla de Reactivació Local amb 36 noves mesures adaptades.

L’Estratègia Viladecans 2030 es tracta d'un document que defineix el marc estratègic de la ciutat de cara al 2030 i la prepara per al 2050. Davant els reptes globals, hem de poder rendibilitzar al màxim les oportunitats econòmiques, socials i institucionals presents a Viladecans.

L'Estratègia també té en compte el desenvolupament urbà sostenible i no deixar ningú enrere.

L'Agenda Urbana de Viladecans és el document que determina les accions estratègiques que la ciutat realitzarà per a aconseguir els objectius de desenvolupament i sostenibilitat marcats a nivell mundial per a l'any 2030. En aquest sentit, el seu principal propòsit és el de contribuir a aconseguir els Objectius Estratègics i Objectius Específics de la mateixa des d'un context territorial, social, econòmic i ambiental local: el de la nostra ciutat.

El Banc de Bones Pràctiques de governs locals va afegir el MIA en el seu catàleg d'experiències municipals innovadores. El Banc de Bones Pràctiques està impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d'estudis autonòmics i locals i els ajuntaments catalans de més de cinc mil habitants.

Premi a la ciutat amb les millors pràctiques per a la consecució de l’Agenda 2030.

Es tracta d'un guardó impulsat per l’Ajuntament de Barcelona que reconeix diferents iniciatives innovadores i inspiradores per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la ciutat.

Premi MIA

El MIA, millor projecte d’innovació pública d’Espanya a l'any 2021

El Model d’Innovació de l’Ajuntament de Viladecans va obtenir el premi CNIS -Congrés Nacional d’Innovació i Serveis Públics- al millor projecte consolidat d’innovació pública d’Espanya l'any 2021.

El premi reconeix al MIA “el disseny i la posada en marxa d’una estratègia global d’innovació a la institució, la incorporació de sistemes de gestió de la innovació, els plans de gestió del canvi, la innovació organitzativa, la captació de talent, el relleu generacional i la innovació social”.

La distinció va valorar el camí emprès per l’Ajuntament per abordar projectes estratègics com la naturalització de la ciutat, el canvi en la recollida dels residus, la pacificació d’entorns escolars o l’impuls de comunitats energètiques enfront de l’actual mercat elèctric.

Comparteix
Opina