Museu de Viladecans

Museu de Viladecans

Visita el Museu de Viladecans

Si vols conèixer-nos bé, el millor és que visitis el Museu de Viladecans, on podràs conèixer tota la història i el patrimoni de la ciutat i del Delta del Llobregat. El projecte museogràfic ocupa dos dels nostres edificis més singulars: Ca n’Amat i l’ermita de Sales. Estàs a punt per emprendre un divertit viatge en el temps?

Entre els objectes que s’hi exposen, n’hi ha que pertanyen a les col·leccions permanents i d’altres a les temporals. Hi ha objectes etnogràfics i històrics que et permetran comprendre millor la cultura popular i el món agrícola del municipi. També hi ha peces de les col·leccions arqueològiques que cobreixen el passat més remot del nostre territori.
 

Fins i tot hi podràs veure un fabulós ullal de mamut!

LA HISTÒRIA D'UNA DEFENSA DE MAMUT

Al 2008, a la zona de Can Tries de Viladecans, va fer-se un descobriment excepcional: restes de diversos animals amb una datació que es remunta a més de 50.000 anys d’antiguitat. Amb la troballa, la zona va esdevenir un dels jaciments paleontològics més grans de Catalunya.

Les restes són de diversos animals que vivien a la zona a temperatures de 15 ºC sota zero. T’imagines el fred que hi feia? Van trobar-se, també, ossos de cavalls, cérvols, rinoceronts, tigres de dents de sabre, i, sobretot, mamuts. I tants com per ser considerat un dels jaciments de mamuts més importants del sud d’Europa

Una de les peces estrella del jaciment pot veure’s al Museu de Viladecans. Es tracta de la defensa d'un mamut jove d’entre 40.000 i 50.000 anys d’antiguitat.

Ara ja saps d’on ve la Mamullada de les nostres festes majors!
 

L’edifici de Ca n’Amat és la seu principal del museu i ocupa una de les cases més emblemàtiques de Viladecans. T’avancem una mica de la seva història: del segle XVIII al XIX va ser propietat de la família Amat-Sala-Targa. El 1995, però, va passar a ser part del patrimoni municipal per donació de la senyora Eulàlia Amat Targa. Des d’aleshores, i després d’experimentar una rehabilitació profunda, és la seu principal del museu. 

A la Sala del Celler trobaràs el punt d’informació del Museu de Viladecans. Al pati d’accés es mostren elements de l’època preindustrial relacionats amb el món agrícola. Val la pena recórrer la Sala Joan Amat per admirar una de les mostres permanents, on s’exposen objectes, s'hi mostren audiovisuals i peces interactives sobre la història de la ciutat i del propi edifici. Quant al segle XIX, la cuina és un dels espais que agraden més perquè et permet viure en primera persona com era, llavors, la vida quotidiana. Quantes coses han canviat amb el pas dels segles...!
 

L’ermita és una construcció romànica i al seu interior s’han descobert importants pintures dels segles XIII i XIV. En aquest emplaçament del museu emprendràs un viatge espectacular en el temps a través d’una antiga vil·la romana, la casa de conreu medieval i el temple romànic. S’hi conserven interessants restes de pintures gòtiques del segle XIII repartides per tota l’ermita.També destaca entre els objectes de més valor una figura de terracota que representa una dona resant que probablement dati del segle XV.

El Museu de Viladecans també organitza visites guiades gratuïtes a les instal·lacions de Ca n’Amat i a altres edificis importants com Can Modolell (la Casa de la Vila), la Torre del Baró i la Torre-roja, i molts altres itineraris temàtics de llarg recorregut. Igualment, s’utilitzen espais del museu per programar tota mena d’activitats, xerrades i conferències per difondre el patrimoni cultural de Viladecans i del Delta del Llobregat. Així que consulta l’agenda si no vols que se t’escapi res!

Museu de Viladecans - Més informació

carrer d’Àngel Guimerà, 12

08840 Viladecans

Horari: 
De dimarts a divendres de 10:00 a 14:00 h i dimarts de 16:30 a 19:30 h. Dilluns, festius i agost tancat.
Telèfon: 
935 190 809
Veure detall
Comparteix
Opina