Èxit de la 2a Aerohackathon de Viladecans

Els participants de la 2a Aerohackathon, organitzada per Viladecans Innovació Empresarial, van poder gaudir al llarg de tot el cap de setmana d'aquest esdeveniment, que té per objectiu la creació de solucions innovadores a reptes vinculats al sector aeroportuari.

El format híbrid d'aquesta edició ha permès que els membres dels equips hagin pogut participar tan presencialment, des de les instal·lacions de la VIE a l'edifici Cúbic, com en línia des de Madrid, Lima Rotterdam i Barcelona.

Els equips han rebut en tot moment l'assessorament i l'acompanyament de 14 mentors especialistes en el sector aeroportuari, tecnològic, industrial i de negoci.

Els projectes que es van presentar són els següents:

• Efifly. Projecte guanyador. És una aplicació que permet millorar l'accessibilitat a l'aeroport per part dels usuaris, simplificant el procés de viatjar en avió.

• Trismáticos. Un geolocalitzador de maletes per reduir el risc de pèrdua.

• Flying Green. Una plataforma digital que pretén reduir l'impacte del CO2, maximitzant l'ocupació dels vols nacionals i incrementant el turisme nacional.

• Isturs. Una plataforma digital per millorar la seguretat a l'hora de viatjar a països amb un alt risc d'inseguretat.

• Easy Routes. Un geolocalitzador de serveis i ofertes disponibles al terminal aeroportuari.

Els participants, formant equips multidisciplinaris, van crear els seus projectes buscant solucions als tres reptes principals que l'organització els hi va plantejar:

- Sostenibilitat i canvi climàtic. Tractar de trobar i desenvolupar solucions tecnològiques que permetin fer uns aeroports més sostenibles i més respectuosos amb el medi ambient.

- L'experiència dels passatgers. Millorar l'experiència dels passatgers i la seva seguretat mitjançant les noves tecnologies.

- Serveis de handling dels aeroports. Esbrinar si les tecnologies poden facilitar les activitats d'atenció al viatger, la facturació o la recollida dels equipatges i altres serveis relacionats.

Per desenvolupar aquests reptes no era necessari tenir uns grans coneixements del sector, sinó una bona capacitat per idear i imaginar solucions innovadores i disruptives, basant-se en la intel·ligència artificial, assistents virtuals, el Big Data, l'IoT, el tracking o la robotització i automatització de processos, entre d'altres.

Els cinc projectes van estar presentats davant d'un jurat d'experts en diferents àrees relacionades amb el repte i l'emprenedoria.

El premi per a l'equip guanyador ha estat un kit tecnològic per a cada membre de l'equip i la possibilitat d'accelerar el seu projecte a Viladecans Innovació Empresarial (VIE) durant sis mesos.

Guillermo Blasco, de Markind Technologies, va oferir 10 hores de consultoria a l'equip guanyador pel millor projecte de sostenibilitat.
Podran desenvolupar el seu projecte fent ús d'aquest espai que ofereix un laboratori equipat per a fer prototips, espais de reunió i formació, mentoria i acompanyament, tant de gestió empresarial com de solucions tecnològiques i xarxa de contactes.