Servei d'Emprenedoria de l'Ajuntament: balanç 2021

A continuació podreu llegir els indicadors que corresponen als diferents serveis que oferim des del Servei d'Emprenedoria de l'Ajuntament de Viladecans.

Podreu observar que, a més de les dades globals, les explicitem desagregades per gènere. A més de donar compliment i suport al compromís municipal de visibilitzar i valorar la participació femenina de manera transversal en tots els àmbits, volem destacar la presència creixent de l'emprenedoria femenina a Viladecans, malgrat les circumstàncies adverses d'aquests dos últims anys.

I ara sí, anem amb els nombres: 

  • Dades globals

Durant l’any 2021, van rebre el suport del Servei d’Emprenedoria un total de 195 persones, de les quals un 50% han estat dones que volien desenvolupar la seva idea de negoci. D’aquest total, prop del 60% de les persones ateses han volgut emprendre per oportunitat de negoci i un 40% emprenen per necessitat. També s’han realitzat 283 atencions (consultes) a persones emprenedores, i un total de 421 actuacions sobre diferents temes.

  • La porta d’entrada al servei solen ser les sessions informatives que fem mensualment; aquest any 2021 van assistir-hi un total de 58 persones emprenedores, de les quals el 55% de les persones participants van ser dones. El format de la sessió es va haver de modificar amb motiu de la pandèmia i s’han dut a terme en la modalitat en línia un total de 15 sessions.
  • Pel que fa al nombre d’assessoraments individuals, s’han fet 201 visites, a 157 persones,  i d’aquestes, un 51% van ser dones les que van ser usuàries d’aquest servei individualitzat.
  •  A més, han participat 37 persones a les 4 accions de sensibilització vers l’emprenedoria que s’han dissenyat per a diferents col·lectius.
  • En relació al nombre de seguiments tècnics per a la consolidació de l’empresa, s’han realitzat un total de 53 accions,  a 40 empreses de la ciutat, de les quals el 35% van ser empreses liderades per dones.
  • També cal comentar que s’han finalitzat 36 plans d’empresa (40% dones) i s’han acabat constituint un total de 29 empreses (31% dones).
  • Pel que fa al servei telemàtic de creació d’empreses, el Punt PAE, s’han formalitzat 26 empreses (70% amb la forma jurídica d’Empresari/ària Individual i un 30% Societats Limitades, amb un 25% d’empreses creades per dones) tot generant un total de 36 nous llocs de treball.
  • Per altra banda, també s’han tramitat un total de 9 cessaments d’activitat de persones autònomes, de les quals un 56% van ser dones que van voler donar de baixa la seva activitat empresarial.

Una de les conclusions que es poden extreure d'aquests indicadors és que, tot i que el moment econòmic no acompanya i les xifres de l'atur estan altes, les persones de Viladecans amb perfil emprenedor tenen la força que requereix portar a terme el seu projecte, ja sigui per la necessitat d'obrir-se camí o perquè han identificat una oportunitat, però creen empreses i llocs de treball. 

Per altra banda, tal com ja veiem en el balanç de l'any passat, les dones són gairebé la meitat o més dels usuaris dels serveis, sobretot pel que fa a l'assessorament, l'assistència a sessions informatives i formatives. La Igualtat de gènere és present també en els serveis d'emprenedoria. 

Amb la col·laboració de: