DESCOBRIM EL NOSTRE ENTORN. EL PLÀNOL DE VILADECANS

Nivell educatiu

Cicle mitjà de primària
4t de primària

Descripció

Taller destinat a l'alumnat de 4t de primària dels centres educatius de la ciutat. S’inicia amb una breu introducció al servei i dependències de l’Arxiu, tot continuant amb la mostra d’una imatge del Viladecans actual, vista des de l’aire, mitjançant el Google Maps. Amb aquesta eina es comparen les representacions de l'espai local (des de la teulada mateixa de la mateixa escola, amb plànols de l’Àrea Metropolitana, de la comarca del Baix Llobregat, província de Barcelona, Catalunya, Península Ibèrica i el Món. La part introductòria de la sessió finalitza amb el passi d'un seguit d'imatges sobre el territori de Viladecans, amb la inclusió d'algunes fotografies històriques.

Seguidament, ens situem en la visió del plànol Viladecans, tot destacant alguns conceptes i elements destacats: límits de terme, carrers i zones de poblament, paisatges naturals, paisatges agraris i vies de comunicació. L'alumnat participant podrà anar assenyalant els diversos elements que es treballaran en un mapa mut, en cartolina DIN-A3- del territori municipal que es lliurarà.

Prosseguim proposant als alumnes fer un petit taller que consisteix a mostrar diversa documentació gràfica que ens proporciona informació del territori i dels veïns de la nostra ciutat: plànols corresponents a un barri de la ciutat, informació dels noms de carrers, plànols de cases, fotografies on es mostrin activitats executades per veïns dins d’un barri determinat, etc. El taller finalitza posant en comú la documentació tot valorant la importància de conservar adequadament els documents als arxius, base de la informació que es pot observar en un plànol. Finalment, l’activitat mostra alguns dels plànols i mapes històrics del nostre territori, conservats al mateix arxiu Municipal. 

Cada alumne rebrà al final de l'activitat una làmina a color DIN-A3 amb el terme municipal de Viladecans, a més d'un punt de llibre i un llapis de l'arxiu. 
 

Objectius

-Donar recursos, des de la perspectiva local, a l’àmbit competencial d'àrea de medi social, pel que fa a les necessitats de l’alumnat a orientar-se i situar-se, tot utilitzant mapes i plànols. 

-Aproximar-se al plànol de Viladecans i introduir els conceptes de territori i veïnatge, associats a la realitat ciutadana. 
 

Observacions

Durada del taller: 1,30 h. Aquest taller s'executa amb recursos humans i materials, propis del departament de Patrimoni Cultural. Taller realitzat i conduït per un arxiver, en el qual es lliura a cada alumne una làmina del terme municipal.
És obligatori que cada alumne dugui al taller el seu estoig amb material escolar: regla, llapis de colors i retoladors. Amb el material treballaran un mapa mut del terme municipal que subministrarem. 

 

Dates de l'activitat

Al partir del segon trimestre del curs

Destinataris

Alumnat de 4t de primària

Lloc / Centres

El taller es realitza a les dependències de l’Arxiu Municipal. Carrer de Guifré el Pelós, 32-36

N. assistents / places

Màxim: 30 alumnes

Indicadors d'avaluació

-S’ha pogut integrar l’activitat dins de la programació de treball del curs? -S’ha pogut fer un aprofitament del material lliurat, abans o després de l’activitat?

Objectius del Pla de Millora de l'Èxit Educatiu relacionat amb l'activitat

Assolir nivells educatius satisfactoris amb la millora substancial de les actuals taxes d´èxit escolar i d´aprofitament de les oportunitats de desenvolupament personal i social, dins i fora del sistema escolar:
Treballar per assegurar i ampliar les oportunitats educatives, sense discriminacions, dins i fora del sistema escolar (equitat) i al llarg de la vida:
Treballar per un canvi de paradigma educatiu, de model establert, i substituir-lo per un en què la innovació sigui la norma per incrementar la seva adaptació a l´entorn i a la seva complexitat:
Millorar la cohesió social, avançant en l´escolarització equilibrada amb la col·laboració de tota la comunitat educativa:

A càrrec de

Arxiu de Viladecans-Patrimoni Cultural (93 635 29 85 / [email protected])

Organitzador

Arxiu de Viladecans-Patrimoni Cultural (93 635 29 85 / [email protected])

Inscripció

Per realitzar la inscripció cal iniciar sessió.