La deixalleria municipal impulsa una economia circular

Viladecans ha sigut una de les ciutats escollides en la 5a edició del Circular Economy Hotspot, un esdeveniment de caràcter internacional que ja ha tingut lloc als Països Baixos, Luxemburg, Escòcia i Bèlgica, i que ara ha arribat a Catalunya amb l'objectiu de donar a conèixer les iniciatives públiques i privades i les col·laboracions d'èxit que acceleren la transformació cap a una economia més circular.

En aquest context, Viladecans ha esdevingut us cas pràctic d'estudi i ha rebut la visita d'agents de països com Xile, Alemanya o Andorra, implicats en els seus països d'origen en aquesta transició de model.

A més, tot aquest camí recorregut a la Deixalleria de Viladecans pel que fa a l'economia circular, també ha cridat l'atenció del projecte europeu Sustract que ha visitat la planta de la mà l'Agència de Residus de Catalunya. L'objectiu d'aquest projecte és posar el focus en els centres de reutilització i identificar les condicions necessàries per tal que aquests centres siguin econòmicament, socialment i ambientalment sostenibles.

L'economia circular de la deixalleria

Al juny de 2022 el projecte d'economia circular de la Deixalleria Municipal farà 10 anys de la seva posada en marxa. La tinenta d'alcalde de Medi ambient i sostenibilitat, Encarna García, considera que les visites rebudes aquesta setmana demostren "el model de Viladecans Repara és un encert" perquè "és un centre modest, però pensat per ser un espai multifuncional i referent per a l'economia circular". I és que des de la seva posada en marxa, la Deixalleria ha acollit, entre d'altres serveis, Viladecans Repara, el centre local de formació sobre la reparació i reutilització de materials, els Encants, la botiga de segona mà i el punt de reciclatge d'electrodomèstics, que l'any 2015, va ser el primer del Baix Llobregat.

En aquest sentit, García considera que Viladecans és una ciutat referent en reutilització perquè no només s'ha aconseguit canviar la mentalitat de la ciutadania, a qui s'han ofert bonificacions en la taxa de residus que s'obtenen tot portant els residus a la planta; sinó que també s'ha procurat que el sistema sigui sostenible econòmicament, per no gravar l'economia local, i, fins i tot, generador de llocs de feina.

Un espai d'activitats

L'Espai Viladecans Repara consta d'una programació estable en el temps per a formar a la ciutadania en la reutilització. Cada dos divendres s'ofereixen serveis de suport en l'autoreparació i els dissabtes al matí s'hi desenvolupen monogràfics temàtics amb inscripció prèvia.