Què ofereix la llei de segona oportunitat?

Començar de zero, sense deutes

La Llei de Segona Oportunitat és un recurs legal que ofereix a particulars i autònoms la possibilitat de renegociar o fins i tot eliminar de forma total o parcial els seus deutes quan no és possible fer front al seu pagament, a la vegada que tracta també de salvar en la mesura del possible el cobrament dels creditors complint una doble funció, social i d'efectivitat del cobrament.

Es troba regulada a la Llei 25/2015 de 28 de juliol de mecanisme de segona oportunitat, reducció de la càrrega financera i altres mesures d'ordre social, i va entrar en vigor el 30 de juliol de 2015.

El seu objectiu és que una persona física, malgrat que hagi patit un fracàs econòmic, empresarial o personal, tingui la possibilitat de tornar a encarrilar la seva vida o fins i tot emprendre noves iniciatives, sense haver-hi d'arrossegar indefinidament un deute que mai podrà satisfer.

La Llei de Segona Oportunitat té en compte l'historial creditici del deutor insolvent perquè va dirigida a qui ha demostrat ser bon pagador però travessa una situació econòmica dolenta i per això ha de complir una sèrie de requisits:

1. Ser un deutor de bona fe

2. Que els deutes no superin els cinc milions d'euros

3. Demostrar que no es compti amb patrimoni suficient per a fer front als deutes

4. No ser objecte d'un concurs culpable

5. Haver provat d'arribar a un acord extrajudicial amb els creditors

6. No haver estat condemnat per delictes econòmics, contra els drets dels treballadors, contra el patrimoni, contra la Hisenda Pública o contra la Seguretat Social.

7. No haver-se acollit a aquesta llei en els darrers deu anys

El primer pas al qual obliga la llei és a negociar amb els creditors per a tractar de buscar el pagament del deute. És important tenir clar que serà necessari liquidar tot el patrimoni del deutor i destinar-ho a pagar la major part possible d'aquesta. La Llei de Segona Oportunitat li permet al deutor començar de zero, sense deutes, però també començant de zero pel que fa a patrimoni.

Una vegada liquidat el patrimoni podrà presentar un acord extrajudicial de pagaments. En aquest s'introduiran quitacions i esperes per a conformar un pla de pagaments del deute restant realista.

En cas de no prosperar l'acord extrajudicial de pagaments, el següent pas serà el concurs consecutiu, en el qual es sol·licitarà l'exoneració dels deutes pendents.

La duració del procediment variarà des d'uns pocs mesos, en els casos més senzills, a més d'un any en els més complexos. Durant aquest temps el deutor està protegit i no poden seguir reclamant-li els seus deutes com tampoc embargar els seus béns.

Per a més informació sobre la Lley consulta el web https://www.boe.es/eli/es/l/2015/07/28/25

Si estàs interessat en sol·licitar-la o assessorar-te visita els webs

https://www.pimec.org/ca/pimes-autonoms/serveis/assessoria-juridica/segona-oportunitat

https://www.pimec.org/es/emppersona