Recomanador de finançament alternatiu

A Catalunya podem trobar persones emprenedores i pimes, amb un alt potencial de creixement i projectes sòlids, que a la vegada són també els que més pateixen i amb més intensitat les conseqüències de la situació econòmica actual a conseqüència de la Covid-19.

Les empreses tenen més dificultats per superar les restriccions d’accés al crèdit amb la banca tradicional. La cerca de vies alternatives de finançament que complementin la banca ha sorgit com un element necessari per augmentar la resiliència de pimes i autònoms davant les circumstàncies adverses.

El Govern de la Generalitat, a través d’ Acció-Agència per la Competitivitat de l'Empresa, vol apropar instruments de finançament alternatiu, que permetin una diversificació de les fonts de finançament.

Alguns d’aquests instruments són:

  • El finançament col·lectiu d’inversió. Una empresa, habitualment en fase inicial, es pot finançar mitjançant l’aportació de capital de petits inversors per imports relativament petits. En aquest cas no s’espera un retorn monetari sinó que es tracta o bé d’una donació o bé d’una recompensa no dinerària.

 

  • El finançament col·lectiu de préstec. Una empresa en fase d’arrencada es pot finançar mitjançant la subscripció d’ampliacions de capital per part de microinversors per imports petits. L’estructuració de la inversió, el seu seguiment i la posterior desinversió poden ser gestionades per un àngel inversor o bé per personal de la plataforma.

 

  • El finançament garantit de factures. Una empresa cedeix els drets de cobrament d’una factura a una empresa, no un banc, amb una base d’inversors al darrere, a canvi d’un préstec. L’empresa, especialitzada en oferir aquest tipus de finançament, prèviament ha analitzat la capacitat de pagament de la factura per part del client que fa la comanda, així com la situació financera de l’empresa que rep la comanda i cedeix el dret a cobrar.

Els aspectes més positius que ofereixen aquests mecanismes per a les empreses són l’agilitat i la rapidesa en l’obtenció dels fons, el cost de finançament coherent amb el cost real del diner i del risc, i la independència financera per tal de poder evitar la possibilitat de vendes creuades.

Per trobar l’opció més adient a les teves necessitats ACCIÓ ha creat un recomanador de finançament alternatiu en línia que t’ajudarà a aconseguir-ho suggerint-hi les solucions que millor s’adapten al teu sector, a la situació de la teva empresa i a les particularitats del teu projecte.

Si ets una startup, tens a la teva disposició el servei d’assessorament financer per a startups que t'ajudarà a aprofundir i trobar el millor finançament per al teu projecte.

Per conèixer altres instruments de finançament alternatiu visita:

https://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/financament/