El curs escolar del retorn a la normalitat estrena novetats

Canvis en el calendari, ràtios i activitats

Més de 12.000 alumnes tornen a les aules en el primer curs que arrenca sense restriccions sanitàries després de la pandèmia.  

Aquest retorn a la plena normalitat, però, coincideixen amb alguns canvis per part de la Generalitat que incorporen novetats que semblen arribar per quedar-s'hi. Per una part, el nou calendari escolar que, entre altres mesures, avança uns dies l'inici del curs. Per altra part, la rebaixa del nombre d'alumnes per aula entre aquells que accedeixen per primera vegada a l'escola.  

Aquest curs, la ràtio a l'aula en el curs infantil 3 (I3) passa de 25 a 20 alumnes i això contribueix al fet que es mantingui el nombre de grups d'I3 a tots els centres educatius locals malgrat la baixada de la natalitat. I és que enguany s'ha donat el menor nombre de peticions d'escolarització (486) en diverses dècades. En nou anys, les escoles al complet tindran una ràtio de 20 alumnes per grup.  

"La baixada de ràtios a les aules és una mesura que fa anys que reivindiquem a Viladecans i que es complementa molt bé amb les actuacions que l'Ajuntament està fomentant per potenciar l'èxit educatiu, com l'impuls actual a les smart classrooms", explica la tinenta d'alcalde d'Acció Comunitària i Polítiques d'Igualtat, Gisela Navarro.  

La regidora destaca també que "les dades de matrícula posen de manifest que la reducció de ràtios no ha afectat negativament a l'hora d'entrar al centre sol·licitant en primera opció, ja que ho han fet un 86% de famílies, una xifra molt similar a anys anteriors".  

L’aposta per la innovació a les escoles vindrà marcada aquest curs per dos projectes. Per una banda, i aliniada amb l’Estratègia 2030 de la ciutat, l’Escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví participaran aquest en la creació de la primera Comunitat Energètica a la ciutat, de la qual formaran part unes 50 famílies d’aquests dos centres. Es tracta d’un primer projecte pilot que vol posar la llavor per l’expansió en un futur de les Comunitats Energètiques a la ciutat tot fomentant l’autoproducció i autoconsum d’energia verda. 

I, per l’altra s’acabaran de posar a punt quatre Smart Classrooms, espais d’aprenentatge a partir d’un procés de codisseny que permeten combinar activitats d'aprenentatge centrades en la indagació i en la participació activa de l'estudiant en el seu propi procés d'aprenentatge, utilitzar les noves tecnologies digitals i adaptar-se estructuralment a aquestes noves metodologies d'aprenentatge. 

Pel que fa a obres, els treballs per fer la pista coberta i la rehabilitació del gimnàs de l’Escola El Garrofer segueixen a bon ritme. Es tracta d'una obra de durada de 8 mesos, que va començar el passat juliol, i que s’ha planificat i assegurat de manera que l’activitat escolar es pugui desenvolupar amb normalitat. 

Beques de menjador i estudis

Com altres anys des de l’Ajuntament es concediran beques menjador, que se sumaran a les que concedeix el Consell Comarcal i que tenen com a objectiu garantir l’accés al servei de menjador escolar dels nens i nenes de les famílies en situació de vulnerabilitat i/o risc d’exclusió social.  

Pel que fa als ajuts als estudis postobligatories del Ministeri d’Educació i Formació Professional i de la Generalitat, qui ho necessiti pot rebre assessorament al Punt Acadèmic del Centre de Recursos de Can Xic.

També com a novetat aquest curs, es posa en marxa una nova beca per a estudiants amb discapacitat de la Fundació Prevent per a persones certificat de discapacitat que estiguin cursant un Cicle Formatiu de Grau Superior, estudis universitaris de Grau (si han superat el 50 % dels crèdits, postgrau o màster. 

D’altra banda, la bonificació d’Infantil 2 a les escoles bressol es fa directament als mateixos centres. 

Es dispara l'interès per les bressols

La gratuïtat de l'escolarització per als infants de dos anys, ha trencat amb la tendència a la baixa en les sol·licituds per accedir a la xarxa d'Escoles Bressol Municipals, deguda al descens sostingut de la natalitat els darrers anys. 

De fet, mai s'havien rebut tantes peticions per accedir al nivell d'Infantil 2 a la xarxa municipal com per al curs 2022-2023. A Viladecans fa anys que es fa una aposta per l’etapa de 0-3 amb una potent xarxa d’escoles bressol i aquesta novetat ha donat un atractiu afegit que és positiu. 

Per a més informació sobre qüestions educatives, podeu contactar amb l’OME