Com funciona el Kit Digital?

Si el foment de la digitalització és un dels gran reptes dels fons Next Generation, el Kit Digital és un dels programes referents per ajudar a petites empreses a implantar noves solucions digitals. De fet, més de 28.000 empreses de menys de 50 treballadors de l’Estat ja han rebut alguna d’aquestes subvencions per millorar la seva presència on-line o per automatitzar processos.

Unes xifres considerables i que no deixaran de créixer durant els propers mesos amb l’obertura de noves convocatòries per empreses de menys de 3 treballadors. "Es tracta d’un programa enorme, una oportunitat única que difícilment tornarà  a passar", explicava Antonio Saravia, director adjunt corporatiu de Red.es, organisme del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital i responsable d’aquestes subvencions. 

Actualment el Kit Digital, amb un pressupost total de 3.067 milions d’euros, està obert en dos segments: el primer, dirigit a empreses d’entre 10 i menys de 50 treballadors amb un bo de 12.000 euros i obert fins el 15 de març de 2023; i, el segon, per empreses d’entre 3 i menys de 10 treballadors amb un bo de 6.000 euros i obert fins el setembre de 2023. Aquest mes vinent obrirà el tercer segment per empreses de menys de 3 treballadors i un bo de 2.000 euros.

Per saber-ne més, a continuació et presentem quatre aspectes rellevants que has de saber dels ajuts:

  • Una dotzena de serveis per digitalitzar la teva empresa: Les empreses beneficiàries poden escollir solucions d'entre una dotzena de categories diferents: millorar la presència digital amb una pàgina web o una nova estratègia en la gestió de les xarxes socials; oferir solucions en comerç electrònic o vendre en marketplaces; dotar la companyia de solucions en ciberseguretat; crear una oficina virtual o millorar la gestió dels clients i l’analítica empresarial, entre d’altres. Descobreix-les al Cercador d'ajuts i serveis.
  • Millora els processos: Dels 12 serveis que pot oferir, un dels més significatius és el que fa referència a la gestió de processos per ajudar a l’empresa a optimitzar i automatitzar processos operatius o productius. "És un dels serveis més amplis i que es pot entendre com un calaix de sastre", explicava Saravia. En aquest cas, més enllà d’incloure processos relacionats amb la comptabilitat, la facturació o els pagaments, també pot incloure solucions en termes d’automatització d’un procés industrial o per sectors que tradicionalment han estat poc digitalitzats, com és el sector primari. Un dels exemples comentats, entre d'altres, és l'automatització d'un sistema de rec.
  • La figura dels digitalitzadors. Les subvencions del programa Kit Digital funcionen en forma de bo. És dir, les empreses beneficiàries no reben directament els diners sinó que tenen un cupó que els permet accedir als serveis d’una empresa especialitzada amb qui fer la prestació del projecte. "Actualment tenim una llista de més de 9.000 empreses digitalitzadores de tot l’Estat. Una vegada es confirma la subvenció, els beneficiaris ja poden contactar amb una d’elles i escollir la solució", diu Saravia. Ell mateix afegeix que les beneficiàries també poden fer associacions amb empreses que no són a la llista. "Si habitualment ja treballes amb una empresa que ofereix aquests serveis, es pot donar d’alta a la llista de digitalitzadors per oferir-te el servei a tu. La confiança és molt important, i el Kit Digital et permet triar amb qui treballes".
  • Un programa àgil. Els ajuts del Kit Digital s’aproven i es poden executar a les poques setmanes d’haver fet la sol·licitud. Per presentar-hi s’ha d’omplir un formulari on-line i fer un test d’autodiagnosi. "És senzill però som conscients que una empresa petita se li pot fer gran", reconeix Saravia. Es per això que les empreses poden presentar-s’hi a través d’un representant voluntari que pot fer el tràmit en el seu nom.

Amb tot, el Kit Digital és un programa de concurrència no competitiva i es van concedint a mesura que es van sol·licitant. "Això vol dir que les empreses s’hi han de presentar ben d’hora", reconeix el director adjunt corporatiu de Red.es.

Aquest post ha estat publicat a la web d'ACCIÓ el dia 29 de setembre: Com funciona el Kit Digital? Tot el que has de saber per digitalitzar la teva empresa