El projecte pilot Darrera Milla a Viladecans

un model de distribució sostenible

L’Ajuntament de Viladecans posa en marxa el projecte Darrera milla Viladecans per a impulsar el consum de proximitat i una distribució sostenible al canal HORECA (sector de l'hostaleria, restauració i càtering).  

Darrera Milla Viladecans és un projecte emmarcat en l´àmbit municipal de transició ecològica i promoció de la ciutat que dona resposta a reptes i objectius recollits en l’estratègia Viladecans 2030, com per exemple: divulgar i conscienciar el concepte de transició ecològica, avançar en la sostenibilitat, fomentar la mobilitat baixa en carboni, i transformar els models productius i de consum reduint les emissions de CO2.

El concepte "darrera milla" implica el tram final dels productes transportats fins a arribar al seu punt de destí, que en aquest cas és el sector de l'hostaleria, la restauració i el càtering. 

L’objectiu general del projecte és la creació d’un marc d'actuació compartit de col·laboració, i engrescador pels agents participants a la cadena de valor, per impulsar i dissenyar solucions innovadores per minimitzar els reptes derivats de les conseqüències negatives de l'increment exponencial de la logística de darrera milla: impacte al medi ambient, congestió, i eficiència econòmica de les operacions.

El model de distribució de darrera milla impulsat per Viladecans requereix de la col·laboració de diferents agents del sector HORECA, tan important a la ciutat:

  • Proveïdors d’alimentació i begudes
  • Distribuïdors delivery dels productes
  • Clients sector HORECA: restaurants, bars, cafeteries. hotels, pastisseries, càtering i botigues de conveniència.

Mitjançant la col·laboració de tots els agents i la incorporació de tecnologies a través d’una plataforma tecnològica, el model de distribució permetrà una millor eficiència de la logística, el transport de la mercaderia en vehicles elèctrics,  i una millora en la digitalització dels processos.

L’ Ajuntament de Viladecans aposta per una millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans a través d’un model de distribució sostenible que faciliti el desenvolupament local de la economia i redueixi el tràfic i l’emissió de Co2 a Viladecans.

El projecte acabarà al 2023. A partir dels resultats obtinguts, en finalitzar el projecte pilot Darrera Milla Viladecans, es plantejarà la seva transferibilitat a altres ciutats.

Aquest projecte es porta a terme amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en el marc del Pla ApropAMB, i els fons europeus Next Generation impulsats pel Govern de l’Estat.