Veïns i visitants omplen la plaça de la Constitució en la seva festa de presentació

Una festa popular va servir, el diumenge 8 de febrer, per presentar a la ciutadania la remodelació de la plaça de la Constitució i el nou Casal Barri de la Montserratina. La celebració va festejar, amb la participació del veïnat i tots els ciutadans, el fet de guanyar al municipi nous espais per a la convivència i la trobada, conjuntament amb el segon mercat municipal, aparcaments, habitatges protegits i més àrees de jocs infantils.

El nou equipament municipal, que s'ha fet realitat gràcies al finançament de la Llei de Barris i en què destaquen grans espais, sales de reunions i cuina, serà la seu de la regidoria del districte i de les entitats de la Montserratina. També es trasllada al nou edifici el servei municipal de mediació i el casal de gent gran.

Segons l’alcalde Carles Ruiz, que va participar de la presentació conjuntament amb els regidors i representants d’entitats de la Montserratina, “malgrat la crisi, havíem de continuar amb les reformes als barris de la ciutat, no podíem deixar aturat un procés que havíem treballat amb els veïns, i per això hem fet un esforç per reformar la plaça i el mercat i construir el casal, que donarà moltes activitats al barri”.

A finals d’abril del 2013 es van iniciar les obres de transformació de la plaça de la Constitució i de construcció del nou equipament cívic. En dos anys, la plaça té una fesomia i un esperit diferents per convertir-se en un nou centre neuràlgic de la vida ciutadana de Viladecans dins del barri de la Montserratina i un nou punt de trobada per a tothom. L’actuació no només ha millorat l’espai públic, sinó que, amb ella, s’ha guanyat l’edifici que allotja el segon mercat municipal i altres espais, com un supermercat, per dinamitzar l’activitat comercial de la zona, així com un equipament cívic més gran i adequat que el que hi havia abans de les obres. També es compta amb un aparcament soterrat.

Per la seva banda, la plaça desposa d’una vintena de bancs per al descans, àrees de jocs infantils, una taula de ping-pong i una d’escacs i una pista de petanca. A més, hi ha més d’una vintena de punts d’enllumenat públic i una font.

L’actuació ha tingut un cost per a l’Ajuntament d’1,3 milions, el 6 per cent de la despesa total. I és que la principal inversió és privada, i també s’han aconseguit subvencions de diferents administracions com la Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació. El cost total ha estat d’uns 22 milions d’euros.

La nova plaça ha acabat amb els racons que propiciaven la brutícia i la inseguretat per esdevenir un espai per ser viscut per tot el veïnat i incrementa la zona dedicada als vianants. A més, s’han substituït els equipaments actuals per altres de més moderns i amb millors prestacions. També, l’aparcament soterrat fa front a les necessitats en un barri amb alta densitat de vivendes i pocs pàrquings privats.

Pel que fa a la creació del segon mercat municipal –Mercat Municipal de la Constitució– i de locals comercials en funcionament des de l’estiu del 2014, també ha permès ampliar i enfortir l’oferta del comerç de proximitat a la zona i allargar l’eix comercial ja consolidat del carrer del Doctor Reig. Disposa de 16 parades comercials de diferents sectors d’alimentació (peix i marisc, fruita i verdura, carn, xarcuteria i producte sec, bacallà i producte ecològic, entre d'altres), així com de complements i restauració. A més de trobar bons productes, l'atenció i el tracte ofert pels paradistes és un altre tret característic, ja que donen consells i recomanacions professionals per conservar i cuinar els aliments.

Els actes de celebració de diumenge incloïen visites guiades al nou casal, l’exposició de fotografies fetes per dones de la Montserratina, ‘Superheroïnes del barri’, i la pintada d'un mural. Les associacions veïnals i de dones del barri van preparar una xocolatada popular i, per acabar la festa, es va celebrar una master class de ball per part de les associacions de Balls de Saló i de Jubilats i Pensionistes.

Afegeix un nou comentari

* Camps obligatoris