L’Estratègia Viladecans 2030 referma la seva ambiciosa mirada cap al futur

L’Estratègia Viladecans 2030 mostra el seu potencial i capacitat en la recerca d’una ciutat més sostenible, educadora i cuidadora. Més de 50 persones van participar en la primera edició del Cercle de Pilotatge de l’Estratègia 2030, una eina de gobernança que aplega l’administració amb el món acadèmic, empresarial i organitzatiu per treballar en els objectius fixats en l’estratègia.  

L’alcalde Carles Ruiz, que va agrair als i les participants la seva implicació, va destacar que "gràcies a pensar en el futur, es comencen a canviar les coses en el present i es milloren les oportunitats de tothom”. Com a exemple, va destacar com “la planificació d’un nou barri com el de Llevant permetrà crear habitatge de lloguer públic, una figura inexistent ara a la ciutat”, i com la feina d’atracció econòmica per promoure l'ocupació, “fa que, de no tenir gairebé llocs de feina en el sector aeronàutic l’any 2022, passem a tenir-ne uns 1.300 en tres anys”.

El Cercle va servir per fer balanç de la feina iniciada i abordar els propers passos, així com perquè les persones participants compartissin com ha de ser la mirada sobre Viladecans a partir d’una dinàmica participativa. Per exemple, Sonia Fernández, directora del Centre Sociosanitari Frederica Montseny, apuntava que aquesta mirada “ha de ser àmplia per oferir seguretat a tota la gent i posar l'enfoc en el canvi climàtic i la salut, perquè ens marquen molt” i que “cal explicar més que l’Agenda 2030 és el camí per millorar les nostres vides a través de moltes propostes”. En aquest sentit, Pilar Vinuesa, cap d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona, reivindicava que parlar de l’Agenda 2030 és “parlar de com volem que sigui el nostre futur” i posava l’accent en una mirada “des de la sostenibilitat en tots els sentits: econòmica social i ambiental”. 

Un futur que es transforma des de el present

A la cita, el tinent d’alcalde d’Estratègia 2030 Richard Calle va apuntar que, de les 121 accions de l’Agenda Urbana Local per a l’any 2030, el 82 % estaran en marxa en aquest mandat que termina a la primavera de 2027. Calle va destacar com el treball innovador “fa que Viladecans s’hagi fet un nom arreu per la seva empenta i facilita l’atracció de fons econòmics per impulsar més projectes dels que es podrien pagar amb diners propis”.  A més, la tinenta d’alcalde d’Alcaldia, Gisela Navarro, va destacar com a través dels plans sectorials l’Ajuntament està treballant un model compartit de fer que aposta per “mesurar el resultat de les polítiques directes sobre la ciutadania”. 

Respecte a les dues Missions de Ciutat, es van presentar les palanques per impulsar els projectes que han de permetre assolir, d’una banda, una ciutat neutra en emissions de carboni i, de l’altra, l’abandonament escolar zero. La tinenta d’alcalde de Sostenibilitat Social, Olga Morales, va afegir que “a aquestes dues fites que tenen un punt d’arribada, se suma una altra que mira cap a l’infinit: la xarxa Viladecans em Cuida, que busca que la ciutat no sigui un espai físic sinó una tribu on tot el teixit comunitari tingui cura de les persones”.