La jornada AgroTech debat sobre una agricultura més eficient, sostenible i competitiva

L’Ajuntament de Viladecans i el centre de recerca AgroTech de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) van organitzar ahir, 9 de juliol, la segona edició de la jornada AgroTech, una trobada dedicada a la innovació aplicada al sector agrari. La trobada, celebrada a Can Calderon, buscava abordar els desafiaments i oportunitats del sector agrícola, explorant solucions viables basades en la tecnologia i reforçant la col·laboració entre empreses, institucions i productors.

L’alcalde Carles Ruiz va obrir la jornada, subratllant la importància de l’acte: “Fa uns anys era impensable fer un esdeveniment d’aquestes característiques, però el fet de com està canviant el món agroalimentari ens porta a estar aquí. La sostenibilitat i la capacitat de tenir competitivitat són els dos elements d’on surten tots els reptes que avui tractarem.”

Dotze professionals del sector van parlar sobre les problemàtiques actuals del sector. Fernando Ortega, director general d’ACTEL GRUP i encarregat d’inaugurar la jornada, va destacar la rellevància estratègica del sector agroalimentari: “Som el primer sector que aporta a l’economia catalana i espanyola, creant llocs de treball i exportant productes per valor de 72 milions d’euros.”

La col·laboració estratègica de l’ecosistema AGRO va ser un dels temes principals. Moderat per Carles Ferreiro, director d’Ocupació i Empresa de l’Ajuntament de Viladecans, la taula rodona va comptar amb la participació d’Anna Gras, directora del CER Agrotech – UPC, Raúl Calavia, gerent de Màrqueting i Desenvolupament de negocis DENODL, i Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Gras va destacar que "en el sector hortícola estem en una fase prematura de digitalització, però el futur va cap a aquest camí. Hem d'anar cap a les dades i la intel·ligència artificial." Calavia va afegir que "la clau de la tecnologia no és crear aparells per al treball, sinó també donar les eines per implementar-los." Gòdia d'acord amb el que exposaven els seus companys, va remarcar que "Catalunya està per sobre pel que fa a innovació i digitalització si tenim de referència Espanya" i que des del Pla Innova 2030 s'està treballant en "dotar Catalunya de l'instrument necessari per millorar el sistema d'innovació agroalimentari i la seva capacitat de resposta als seus reptes i estratègies".

La participació de Clara Bartra, sòcia fundadora d'Ivoro Ventures, i Jordi Llop, Investigador Científic de l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona - UPC, va tractar del poc atractiu que, segons ells, té el sector per la població laboral més jove. Bartra va afirmar que "els inversors veuen molta atracció a l'agricultura, a diferència dels treballadors que ho veuen com un sector tradicional amb un treball sacrificat i poc remunerat." Llop va posar èmfasi en el problema del relleu generacional: "Tenim molta gent preparada per treballar en la innovació, però ens falten les persones que executin i treballin sobre la terra. Sense això tampoc hi ha avenç".

A tota aquesta idea de sector envellit i tradicional s’afegia la poca capacitat que es té d’innovar. La següent conversa, moderada per Ferreiro, va continuar exposant totes les restriccions normatives que pateixen al Parc Agrari del Baix Llobregat. Rafel Calvet, productor i soci de Calvet Fruits, va denunciar que “es donen més facilitats a les grans empreses que a nosaltres que hem estat aquí de generació en generació. No ens deixen fer ni actuar i això fa que el territori es degradi”. Una visió compartida amb Jhonattan Ramírez, CEO de Rohu Innovations, que protestava perquè moltes de les tècniques que utilitzen a Colòmbia no es poden implementar al Delta: “He trigat molt de temps en implementar drons per estudiar els cultius i donar eines als productors i empresaris”.

Joan Simó, expert, investigador i director d’Innovació i Desenvolupament a Ametller Origen, va enfocar totes aquestes problemàtiques com a solucions amb les diferents línies d’investigació per produir de manera més eficient. Per trobar la solució necessiten col·laboració i això ho volen combatre amb una gran extensió d’hivernacles intel·ligents i parcel·les experimentals. L’objectiu d’aquestes iniciatives són centralitzar la producció i “perseguir un espai col·laboratiu on poder provar i testejar amb la tecnologia de manera, en un ambient de cultiu per extreure conclusions a diversos estudis”.

Joana Sánchez, tinenta d’alcalde del Servei d’Innovació Digital i Governança, va tancar la jornada destacant la importància del talent: “La normativa és un repte a combatre, però la innovació va per davant de la normativa. No hem de deixar que les normatives rebutgin un projecte ni deixi de banda tot el talent que té el sector.”

robòtica al camp

Visita a l’Agròpolis de la UPC

A la tarda, els assistents van ser convidats a una visita a l’Agròpolis de la UPC, un espai experimental situat a Viladecans, orientat a la docència, la recerca i la innovació. Aquesta activitat va proporcionar una visió en profunditat dels projectes de recerca en el sector hortícola que s’estan desenvolupant en aquest espai, com per exemple, l’aplicació de productes bio com a fertilitzants minerals com a pesticides, l’ús simultani del sòl tant per a la producció de cultius, com per a la generació d'energia fotovoltaica o l’aplicació de tecnologia robòtica mòbil al camp per aprofitar les seves avantatges.

Els assistents van poder visitar els cultius, veure de prop els assaigs experimentals i intercanviar idees i opinions amb els investigadors de la UPC.

Etiquetes