Acte de lliurament de diplomes de l'Escola Noves Oportunitats, PFI i Casa d'Oficis.

14 de juny a Can Calderon

El passat divendres 14 de juny, el centre Can Calderón va acollir la celebració de la tercera jornada de cloenda del programa "Lidera el teu propòsit", el lema de l'Escola de Noves Oportunitats (ENO) de Viladecans que, amb un model metodològic que afavoreix l'equitat educativa i la igualtat d'oportunitats dels joves de la ciutat, proposa itineraris educatius i formatius personalitzats a través de metodologies pedagògiques innovadores, entorns d'aprenentatge flexibles, modulars i basats en la diversitat per a l'èxit educatiu o laboral.

L'objectiu de la jornada va ser valorar el recorregut de l'alumnat fent-los entrega dels diplomes d'aprofitament i donant reconeixement a la seva evolució des de la fase inicial d'acollida fins al final del seu itinerari formatiu. L'alumnat ha estat acompanyat i orientat durant aquest procés d'autoconeixement, d'exploració dels seus interessos i de desenvolupament de les seves competències instrumentals i transversals.

L'Anna Casadesús, tècnica de formació de l'Ajuntament de Viladecans i tutora de l'ENO, va exercir com a mestra de cerimònies i va donar la benvinguda a tots els assistents, alumnes, tutors, familiars, amics i autoritats agraint la seva assistència.

La jornada va comptar amb la presència del Sr. Carles Ruiz, alcalde de Viladecans i la Sra. Rosa Cañisà, tinenta d'alcalde del Servei de Formació i Ocupació i representants de les entitats col·laboradores del programa., el departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i l'Àrea metropolitana de Barcelona.

El senyor Carles Ruiz va fer entrega d'un obsequi a la guanyadora del concurs de dibuix, Tania Sofia García Lugo, i va animar als joves participants a liderar els seus propòsits.

Un dels moments més especials de la jornada va ser la visualització del vídeo realitzat pels alumnes de formació professional Enolab 2.0. de l'últim mòdul d'audiovisuals. Franco de Angelis, un dels alumnes, el va presentar. És un vídeo dut a terme a partir d'una jornada esportiva dels mateixos alumnes on s'aprecia com es comparteixen valors en l'àmbit educatiu i els esports. L'auditori s'omple de rialles i aplaudiments quan les companyes i companys apareixen en pantalla.

Una vegada finalitzat, va arribar el moment de presentar els assistents de la taula rodona: "Reptes i oportunitats" a càrrec d'atletes olímpics de Viladecans, tutors i tutores i alumnes dels programes de joves.

  • En Carlos Castillejo, esportista d'elit d'atletisme i exemple de superació en l'esport, participant en 4 jocs olímpics, amb dues carreres universitàries i dos màsters, assisteix a l'acte de manera virtual. Carlos ens explica que no és incompatible compaginar l'esport d'àmbit professional amb la formació. Ell mai va deixar de formar-se durant la seva carrera esportiva, pensant ja en la futura jubilació. La carrera d'un esportista d'elit és molt breu i un cop s'acaba necessites adherir-te al món laboral i ningú t'ho posarà fàcil, per molts títols olímpics que tinguis. Castillejo afirma que gràcies a l'esport no ha caigut en depressions, ni en l'alcoholisme i les drogues. Es podria dir que li deu la seva vida i la seva salut a l'esport. Que també l'ha ensenyat a caure i aixecar-se, a aprendre dels seus propis errors i conjuntament l'ha permès avançar. Actualment, exerceix d'entrenador d'atletisme, té el seu propi club de corredors i és comentarista de televisió. Tanca la seva intervenció amb aquesta frase: "Si no confiem en nosaltres mateixos, no farem res". Anima als joves a seguir pel mateix camí que han recorregut fins ara, estudiant, formant-se. Han d'aprofitar el temps perquè és molt limitat, amb l'objectiu de maximitzar les seves futures opcions.

L'acte continua amb la taula rodona presencial, on intervenen Carla Segura, esportista d'elit de softbol, tot un emblema femení. Xavi Moreno, docent de programes de formació i inserció, entrenador i exjugador del Barça, i Lucia Godoy, alumne amb gran desig d'aprendre, alumne del PFI de comerç.

  • La Carla va començar a jugar a beisbol amb 6 anys i als 13 va jugar per primera vegada amb la selecció catalana. Va deixar el beisbol pel Softbol on després de molts esforços i sacrificis va acabant jugant amb la selecció espanyola. Diu que l'esport li ha ensenyat moltes coses: a lluitar per allò que vols aconseguir, els teus objectius, els somnis; a no rendir-te mai, encara que costi molt i hagis de passar moments complicats. Anima als alumnes: "No us rendiu, segur que ho aconseguireu".
  • La segona intervenció és la del Xavi Moreno. Confessa que li resulta molt complicat compaginar l'esport i la docència, però la seva labor és purament vocacional i troba les hores d'allà on pot. Ha fet de la seva passió, la seva professió. És capaç de fusionar el món de l'esport i la formació en un de sol. A través d'un pot arribar a l'altre i millorar-lo. Destaca una qüestió molt important que qualsevol esportista s'arriba a plantejar en algun moment de les seves vides: On és el límit de l'èxit i del fracàs? Tot allò que es fa amb entusiasme i ganes és ja de per si un èxit, sense que faci falta arribar mai a dalt de tot. És un èxit propi, personal, fruit del teu treball. Sense motivacions no arribes enlloc, no aconseguiràs els teus objectius. Parlem de fracàs doncs? Com podem superar aquest fracàs? L'única manera que tenim les persones de superar un fracàs és insistir i persistir. Tindrem noves oportunitats. No és el que aconseguim, sinó la lluita com a tal.
  • La Lucia Godoy, alumne del programa, remarca les eines que li ha aportat el programa. Diu que principalment és el professorat; la seva dedicació i implicació durant el curs ha estat la clau per ella. I en l'àmbit personal, creu que cal sumar-hi la capacitat de creure en si mateixa. Equivocant-te aprens, i aprens també a què el fet d'equivocar-se en si no és una cosa dolenta, sinó que en pots aprendre de la mateixa experiència. Ara el que té ganes de continuar formant-se en àmbits superiors per ajudar a altres persones. Persones en situació de dependència. Persones que es pensen que ningú creu en elles, donar-li la mà i dir-li que ella sí, que sí que creu en ells. I que ningú els tanqui portes, menyspreï les seves capacitats com van fer amb ella durant l'educació secundària obligatòria, fent-li creure que no arribaria a res en aquesta vida."Ara, el que més il·lusió em fa és saber que la gent que m'acompanya avui aquí se sent molt orgullosa de mi"  va declarar la Lucia molt emocionada. Després de la taula, va arribar el moment més esperat de la jornada: l'entrega de diplomes i les medalles als alumnes.

El Sr. alcalde i la tinenta d'alcalde del Servei de Formació i Ocupació, van ser els encarregats de lliurar els reconeixements. Els alumnes van anar pujant a l'escenari un per un, segons l'ordre establert de cada grup i cada curs.

La jornada es va tancar amb una foto selfie conjunta de tots els assistents de mà de la mateixa Anna Casadesús i un emotiu aplaudiment de l'auditori per tots aquests joves que tenen un futur més pròsper al davant.

Lidera el teu propòsit_2024

Lidera el teu propòsit_2024

Vídeo realitzat pels alumnes de formació professional Enolab 2.0. de l'últim mòdul d'audiovisuals. És un vídeo dut a terme a partir d'una jornada esportiva dels mateixos alumnes, on s'aprecia com es comparteixen valors en l'àmbit educatiu i els esports.