Pla de Millora de la XIE

Per què un Pla de Millora?

De la reflexió feta al finalitzar el període 2014-2018 hem après molt i hem identificat tot allò que cal millorar. Els aprenentatges han de ser la base d’elaboració del nou Full de Ruta, el que ens ha d’acompanyar des del 2019 fins el 2023.

El projecte europeu ON BOARD, ens brinda una excel·lent oportunitat de créixer i progressar en el nostre projecte i la nostra pràctica. Les ciutats europees sòcies del projecte ON BOARD, són ciutats molt preocupades per l’educació, amb molt bones polítiques educatives de foment de la innovació i de la millora constant. El contacte i el treball amb elles són per a nosaltres també una molt bona font d’inspiració. Estem segurs que aprendrem molt d’aquest intercanvi d’experiències que es produirà al llarg d’aquest dos anys.

Per això, ens hem plantejat aprofitar aquests dos anys de projecte per a dissenyar un Pla de Millora que  ens ajudi, per una banda, a detectar aquells punts  a reforçar del nostre projecte i, per altra, poder fer-ho en el marc de l’ON BOARD i així acompanyar el nostre Pla de Millora d’uns aprenentatges complementaris que ens poden fer créixer molt com a projecte.

Aspectes a millorar. Què volem aconseguir?

Per tal d’avaluar l’impacte dels projectes de la Xarxa d’Innovació Educativa, és important desenvolupar un conjunt d’indicadors tant de seguiment com d’avaluació final dels projectes. Fins ara els indicadors que tenim són quantitatius (quantitat de projectes, quantitat de participants, inversió anual per alumne, quantitat de centres educatius…), l’objectiu és tenir afegir uns indicadors que ens permetin valorar l’impacte social que està tenint la XIE en la ciutadania de Viladecans.

Una vegada la incorporació de les empreses a la comunitat educativa i la seva col·laboració amb els centres educatius ja està consolidada, ens plantegem el repte d’obrir la XIE a altres entitats de Viladecans. En concret tenim dues tipologies d’entitats que creiem interessant d'incorporar a la xarxa. Per una banda, les entitats culturals que es gestionen des de l’Ajuntament de Viladecans com són el museu i la biblioteca i el teatre. Aquestes institucions culturals poden jugar un important paper educatiu al servei de les escoles per tal d’assegurar la igualtat d’oportunitats d’accés a la cultura per a tot l’alumnat. Per altra banda, les entitats socials d’ajuda mútua i de lleure educatiu. Aquestes entitats d’educació no formal i de lleure poden ser una bona col·laboració amb els centres educatius per tal de crear ponts de comunicació entre alumnat i la comunitat i els barris. 

La joventut de Viladecans ha de tenir un paper clau en la Xarxa d’Innovació Educativa. Un dels reptes que ens plantegem és aconseguir fer-los més partícips en una comunitat educativa que els escolti i els doni oportunitats de decisió en temes i projectes que els afectin. Incorporar alumnat de batxillerat i universitari, a vegades també de secundària, pot ser útil a la XIE per a la creació de projectes en clau educativa que s’ajustin més a la realitat i les necessitats dels i les joves del municipi.

Després d’uns anys de funcionament de la XIE on l’impuls tant ha estat per part de l’Ajuntament, creiem que és el moment de convertir la XIE en una xarxa més sostenible i autònoma. La intenció és que la creació de projectes i col·laboracions comencin a sorgir directament dels agents d’una manera més independent. Aquest és un repte ambiciós que cal treballar conjuntament tots els agents per tal de que es puguin trobar les eines que més adequades que ajudin a fer d’aquesta sostenibilitat de la xarxa quelcom real.

Comparteix
Opina