Plantem per millorar el planeta

Els alumnes de 4t i 5è de l'escola Mediterrània han tingut la visita de la Camilla Kranzusch, una noia de 24 anys que està creuant Europa a peu fins al Marroc amb l'objectiu de plantar arbres contra la crisi climàtica. Una aventura que Kranzusch va començar després d'escoltar un discurs del Ministre Federal de Desenvolupament, Gerd M'ller, en el que explicava que Àfrica encara és una espurna d’esperança contra la catàstrofe climàtica. que si Àfrica copiava el nostre camí intensiu en carboni, s'acabaria la catàstrofe climàtica.

Camilla explica que en aquell moment es va començar a qüestionar "Com puc anar a treballar cada dia sabent el que ens espera, a causa de la crisi climàtica, si no canviem res?" Des d'aquell moment, i amb l'ajuda de Plant-for-the-Planet,  comencen a desenvolupar un projecte conjunt anomenat Go for Climate, que consisteix en una caminada conjunta a la recerca de solucions globals a la crisi climàtica.

'Plant for the Planet'

Esta iniciativa empezó en 2007 cuando Felix Finkbeiner, un niño de 9 años, presentó un trabajo escolar sobre el cambio climático, en el cual proponía la plantación de un millón de árboles en todos los países del mundo. Finkbeiner se inspiró en el activista keniano Wangari Maathai, que consiguió plantar 30 millones de árboles en África. Los árboles son los medios más económicos y efectivos para contrarrestar los efectos de CO₂ en la naturaleza.

Hasta el momento, Plant for the Planet ya ha formado a más de 75.000 jóvenes de 71 países. En el caso de España son 3.000 los niños, niñas y jóvenes, los que participan en esta Fundación, que aspira a conseguir el reto de la plantación de 8.000 árboles en 2020.

En el cas de Viladecans, Camilla ha compartit la seva experiència amb els alumnes de l'Escola Mediterrània i ha valorat molt positivament l'experiència: "Mentre els hi parlava, m'escoltaven bocabadats i hem feien preguntes sobre la caminada. És molt maco veure com els i les alumnes entenen el que està passant i estan motivats/des a fer qualsevol cosa per ajudar".

A més, el parc de la Riera ha estat l'escenari de la plantació d'arbres i plantes per part dels alumnes de 4t i 5è, per tal de complir el doble objectiu que explica Carles Ruiz, "Per una banda, la iniciativa té un caràcter educatiu, perquè compleix l'objectiu de col·laborar amb el barri del qual forma part l'escola i dinamitzar l'espai públic cap a la transició ecològica, i per altra banda, compleix amb l'eix estratègic de la ciutat referent a incrementar els espais verds de Viladecans".

En definitiva, una iniciativa que ha volgut transmetre als alumnes una preocupació comuna en molts països i que influeix en totes i tots nosaltres. La Miriam Gisbert, de 4t de Primària de l'escola Mediterrània, ha après que "No podem contaminar perquè la nostra vida i la de les plantes i arbres està en perill".