Neix Agreen per aportar aigua de qualitat al sector agrari en temps de sequera

L'Agròpolis de Viladecans ha acollit una jornada per presentar el projecte Agreen, una iniciativa d'innovació d'Aigües de Barcelona que consisteix a utilitzar directament l'aigua regenerada en l'agricultura a l'entorn metropolità, per tal de reduir la dependència de recursos hídrics convencionals.

La jornada ha comptat amb la benvinguda de Richard Calle, regidor de Sostenibilitat Ecològica i amb la participació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Cetaqua (Centre Tecnològic de l'Aigua), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Parc Agrari del Baix Llobregat i l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre.

En períodes de sequera com l'actual, i tenint en compte l'emergència hídrica estructural que pateix la conca mediterrània, i per tant l'àrea metropolitana de Barcelona, és imprescindible disposar de nous recursos i reserves d'aigua a través de solucions mediambientals sostenibles. Per aquest motiu, Agreen vol servir als agricultors perquè s'adaptin al canvi climàtic, contribuir a la seva resiliència i mantenir la seva competitivitat en el mercat.

Per demostrar que l'aigua regenerada és segura i que és una solució òptima per garantir una activitat agrícola més resilient i competitiva, s'ha implantat una estació pilot al Parc Agrari, en concret, en un hivernacle de l'Agròpolis de la UPC, perquè regui diferents cultius experimentals amb fins a sis tipus d'aigües de diferents orígens del Baix Llobregat, entre elles la regenerada. A partir d'aquí s'analitzarà la qualitat de l'aigua seleccionada i es farà un seguiment del risc microbiològic i químic en funció del tipus d'aigua. També es planteja quantificar l'increment de la resiliència de les activitats agrícoles a conseqüència de l'ús de l'aigua regenerada.

El reg agrícola amb aigua regenerada permetria aportar una aigua de qualitat, segura i de proximitat al sector agrari i garantir la disponibilitat del recurs sense dependre de la pluja en períodes de sequera.