El valuós gest de reciclar roba, més fàcil

S'amplien un 30% els contenidors

Viladecans, amb un 13% de reciclatge tèxtil, està per sobre de la mitjana catalana, però l'objectiu metropolità per a 2025 és del 20%.

L'últim lloc al qual ha d'anar la roba usada és al contenidor gris de deixalles. Abans es pot pensar a donar-li més vida: arreglar-la, transformar-la, donar-la, intercanviar-la, revendre-la o, com menys, reciclar-la. En aquest últim cas, a més de cuidar més del medi ambient, a Viladecans s'ofereix una oportunitat laboral a persones en situació vulnerable.

OCUPACIONS AMB MOLT DE VALOR

Els contenidors municipals de roba usada, gestionats per la cooperativa social Solidança, donen treball a través del projecte Roba Amiga a vuit persones (a Catalunya són 125 en total) a les quals la vida no els havia somrigut massa fins que van trobar aquesta oportunitat laboral, amb la col·laboració dels serveis socials i d'ocupació municipals. Aquestes persones traslladen la roba dipositada en els contenidors, la tracten per a reciclar-la o reutilitzar-la i, en aquest últim cas, la venen en botigues de segona mà. És el que es coneix com a economia circular amb valor social.

EN LA BONA SENDA

A més de consumir i tirar menys, reutilitzar i reciclar és clau per a minimitzar l'impacte de la roba en el medi ambient. La que es va recollir a Viladecans en 2023 va evitar l'emissió de més de 1,6 tones de CO₂. Donar-li una segona oportunitat també suposa produir menys i, per tant, explotar menys matèries primeres o recursos essencials com l'aigua; a més de reduir la quantitat de residus que van a abocadors o incineradores, provocant un fort impacte mediambiental. De fet, aquest servei municipal no envia peces a altres països que puguin acabar allí en abocadors. 

A Viladecans, l'any 2023 es van dipositar en els contenidors taronges, de mitjana, uns tres quilos de roba usada per persona (en total més de 186 mil quilos). Es calcula que és un 13,6% de tot el téxtil rebutjat. Una xifra per sobre de la mitjana catalana (11,6%), però encara a una certa distància del 20% que es proposa aconseguir el Àrea Metropolitana (AMB) per a 2025. El compromís ciutadà és clau per a aconseguir-lo.