Prop de 13.000 alumnes omplen de nou les aules

Prop de 13.000 alumnes tornen a omplir avui les aules dels centres educatius de Viladecans després de l'aturada estival. D'aquests nens i nenes, gairebé 1.600 s'incorporen a una nova etapa educativa: accedint per primera vegada a l'escola bressol, a P3 o a l'ESO.

És, per tant, una època molt intensa d'adaptació per a aquests alumnes, i també per a les seves famílies. Una etapa que obre un recorregut on els centres col·laboren amb les famílies en promoure l'èxit educatiu, amb el suport d'un Ajuntament. Aquest ha impulsat, en els darrers anys, plans d'actuació i accions innovadores que han situat l'educació com una prioritat de ciutat per garantir la igualtat d'oportunitats en el futur.

Seguir fent crèixer l'èxit

La darrera pasa donada, aquest estiu, és la incorporació de l'Ajuntament a l'Aliaça per l'Educació 360, impulsada per la Fundació Jaume Bofill i la Diputació de Barcelona. Aquesta xarxa busca potenciar la connexió de la comunitat educativa i el teixit social perquè l'educació dins i fora de l'escola, en tots els temps i espais de la vida, treballi de forma coordinada per generar oportunitats de manera equitativa i sense exclusions per tal que cada persona construeixi el seu propi itinerari vital.

Evolució positiva

L'evolució positiva de les avaluacions i els resultats acadèmics mostra que tota la feina de la comunitat educativa va obtenint cada vegada millors fruits. Un exemple n'és el nombre d'alumnes de Viladecans que aproven l'Educació Secundària Obligatòria: l'any 2007 eren el 67% del total; i una dècada més tard, la xifra havia escalat fins al 84%, equiparant-se amb la mitjana catalana.

Les avaluacions prèvies que s'han incorporat recentment al sistema educatiu, al darrer curs tant de primària com de secundària obligatòria, també mostren resultats positius. A Primària, hi ha més alumnat de Viladecans amb coneixements mitjans i alts en totes les matèries (llengües, matemàtiques i medi natural) que a la mitjana catalana. A Secundària, això passa amb el català i les matemàtiques, però no amb el castellà i l'anglès, en què l'alumnat local amb més bones notes ha retrocedit una mica els últims dos anys.

Projecte singular amb l'art

Pel que fa al nou curs, l'Escola Àngela Roca estrena un projecte educatiu de centre singular centrat en l'art, en col·laboració amb l'Ateneu de les Arts. La iniciativa vol potenciar la creativitat i fomentar l'aprenentatge en grup de l'alumnat tot apropant-lo a les arts escèniques (teatre i dansa), plàstiques i musicals per esdevenir un vector d'èxit educatiu. La proposta es treballarà per projectes i l'escola vol potenciar-la augmentant l'horari lectiu amb una sisena hora diària. L' Ajuntament invertirà més de 50.000 euros en projecte, bàsicament en recursos docents i material. 

El carrer del Sol, un carrer amb projecte educatiu

Més actors educatius

Aquest projecte se suma a altres programes innovadors que l'Ajuntament ja treballa amb els centres educatius, com la incorporació de les tecnologies o de l'educació emocional a les aules, per exemple. A més, cada any, el consistori ofereix al professorat de tots els nivells educatius activitats a la ciutat que els ajudin a complementar la seva tasca docent. 

Moltes d'aquestes són impulsades per la Biblioteca, l'Arxiu Municipal o l'Atrium (per on cada curs, passen més de 20.000 estudiants) a banda dels propis departaments tècnics de l'Ajuntament. Aquest curs s'ofereixen més de 160 propostes en aquest Catàleg d'Activitats Educatives i s'incorporen, per primera vegada, activitats organitzades per la llibreria Els Nou Rals: un espectacle de titelles i un taller; i per CAVIGA, que proposa dos tallers de manualitats i estimulació sensorial.