Un camí més ampli cap al mercat laboral

La pandèmia va deixar la Rosalia Sans, de 58 anys, “sense feina i amb la moral molt baixa, perquè veia molt complicat tornar a treballar”. Però, contra els seus pronòstics, la vida laboral d’aquesta veïna del barri de Sales ha seguit després “d’una experiència molt positiva”. No només això, sinó que, a més, ha rebutjat una oferta perquè a on s’hi troba ara està “molt a gust”.

La experiència a la qual es refereix la Rosalia és la dels tallers d’habilitats sociolaborals, amb els quals l’Ajuntament està ajudant les persones a l’atur a enfocar la recerca d’ocupació, ampliant-ne les oportunitats. La seva és una de diverses històries sorgides d’aquesta iniciativa de tallers municipals, que formen part de tres programes de la Diputació de Barcelona, l'AMB i l'Ajuntament i acaben d’ampliar la seva oferta dins del Pla de Reactivació Local. L’Ajuntament ha buscat adaptar-la, a més, a les necessitats derivades de la pandèmia, arran de la situació tant del mercat laboral com de les noves persones desocupades.

El que sí que es manté és l’aposta per una metodologia pràctica i vivencial, basada en dinàmiques de grup que puguin ajudar a la projecció de cada persona a partir del col·lectiu. La mateixa Rosalia rememora que “no només et posa en camí, sinó que crea una mena de grup d’autoajuda que anima molt”. La preparació de currículums i d’entrevistes de feina, l’ús de la tecnologia per buscar feina o les competències personals clau per a la inserció són alguns dels aspectes que tracten aquests tallers. Tant és així que la Yolanda Zúñiga, una altra participant, afirma haver après "a donar-me millor conèixer amb l'ajuda de les xarxes i centrant el meu currículum en les meves competències i no en la formació". 

Una empenta especial al jovent

Una de les decisions destacades ha estat la d’apropar els tallers a les persones joves en transició al món laboral, amb un programa fet a la seva mida. A través del Punt Laboral Jove, aquest programa oferirà, començant aquest mes d'octubre, sessions guiades i gratuïtes a Can Xic enfocades a que els i les participants guanyin en confiança, autoconeixement i aptituds tot compensant la seva falta d'experiència. Seran, així doncs, tallers amb un fort component orientatiu dels canals per a la recerca de feina, els nous perfils professionals existents i els seus drets i deures com a treballadors i treballadores, a banda d'altres aspectes essencials del món laboral com les tramitacions, els contractes o les nòmines. 

Els primers tallers seran a finals de mes i se centraran en la recerca de feina, concretament sobre com perdre-li la por (dividit en dues sessions el 22 i 29 d’octubre) i tècniques de 'visual thinking' i ordenació d’idees (27 d’octubre). Les inscripcions estan obertes i poden fer-se a través del web de Viladecans Jove