22 de febrer: dia de la igualtat salarial

Acabem amb la bretxa salarial!

El dia 22 de febrer es commemora el Dia de la Igualtat Salarial amb l’objectiu de donar visibilitat a la infravaloració del treball femení. Les darreres dades disponibles del 2018 sobre l’escletxa salarial –diferència del salari mitjà de les dones respecte del salari dels homes expressada en forma de percentatge– de l’Observatori del Treball de la Generalitat de Catalunya destaquen que les dones guanyen de mitjana a l'any un 22,2 % menys que els homes, concretament perceben 6.350,3 euros menys. També subratlla que la bretxa s’ha escurçat en 3,8 punts percentuals entre el 2014 i el 2018 passant del 26 al 22,2 %, però, tot i aquest descens, la desigualtat salarial continua sent una de les evidències més agudes de la discriminació que pateixen les dones en el món del treball.

Aprofitant aquesta diada l’Ajuntament de Viladecans, sempre amb un ferm compromís per fomentar la igualtat efectiva entre homes i dones a les empreses de la ciutat, presenta les conclusions de l’estudi realitzat al 2021 en el qual van participar 28 empreses del municipi.

L’objectiu de la recollida de dades a través d’una enquesta i grups de discussió va ser conèixer l’estat actual en què es troba el teixit empresarial del municipi i les seves necessitats en relació al compliment de la normativa sobre els plans d'igualtat i els registres retributius. S’ha de tenir en compte que, tot i el bon resultat de les dades obtingudes, hem de ser curosos/es amb les conclusions, ja que responen a la percepció de les empreses participants.

De les dades recollides de les empreses participants, se’n desprèn residualment la presència de segregació vertical en quant a la promoció professional a les petites i mitjanes empreses que han participat a l’enquesta, amb un 17,86 % de nul·la presència de dones en llocs de responsabilitats, fet que té com a conseqüència menors retribucions per a les dones, per la dificultat en accedir a llocs millor remunerats. De la mateixa manera són les dones les que majoritàriament consideren que les necessitats de conciliació de la vida laboral, familiar i personal afecten negativament l’accés als alts càrrecs, ja que, en el 57,14 % de les empreses estudiades, són les dones les que s’acullen a mesures de conciliació i corresponsabilitat, com poden ser un horari flexible i/o una reducció de jornada repercutint negativament sobre la igualtat retributiva en detriment de les dones.

En relació a les retribucions, més de la meitat de les empreses analitzades (53,57 %) compta amb un registre retributiu i un 28,57 % disposa d’una auditoria salarial.

Malgrat que la bretxa salarial es va escurçant, la desigualtat salarial continua present en el món del treball sent una de les principals causes de l’empobriment femení. Hem de continuar lluitant contra la xacra de la bretxa salarial per aconseguir una societat més justa, integradora i cohesionada.

Recordeu que Viladecans disposa d’un servei d’orientació i assessorament al voltant de la igualtat de gènere i dirigit a les empreses i organitzacions de la ciutat. Podeu contactar amb el servei a través de l’adreça electrònica [email protected].

En el següent enllaç podeu accedir a les conclusions de l’enquesta en la seva totalitat: