Viu Verd, més natura urbana per fer més salut

Comença el programa Viu Verd, una innovadora iniciativa municipal per potenciar una ciutat més saludable de la mà de la ciutadania i d'organitzacions expertes, com el Barcelona Institute for Global Health, l'ONG Plant for the Planet i l'Institut Català d'Ornitologia. La originalitat de l'aposta ha permès rebre un suport de 2,8 milions d'euros de fons europeus, que acceleraran una transformació que cuida de Viladecans i del planeta davant l'emergència climàtica. Viu Verd vol expandir el verd urbà per cuidar de les persones i, alhora, empoderar les persones per cuidar del verd urbà i servirà com a pas previ per crear el pla de renaturalització de la ciutat. El programa té com a objectius:

  • Augmentar la resiliència davant del canvi climàtic per garantir una ciutat amb qualitat de vida
  • Contribuir a que la natura urbana sigui un element de benestar físic i psíquic per a la ciutadania
  • Potenciar la biodiversitat dels espais verds actuals per elevar el seu valor ambiental i social
  • Exemplificar la importància d'un disseny urbà compromès amb la vida saludable
  • Definir el Pla de Renaturalització seguint regla 3-30-300 i la percepció ciutadana del verd
  • Situar la sensibilització i acció ciutadana com a eix motor d'una ciutat sostenible i saludable

El nou programa es basa en la regla 3-30-300, que determina que cada persona ha de poder veure almenys tres arbres des de casa, tenir un 30 % de cobertura vegetal al seu barri i ser a un màxim de 300 metres d'un parc amb vegetació. Així, Viu Verd aposta per accions que estenen la presència de vegetació i de biodiversitat al carrer i milloren la qualitat dels espais verds existents, des de la creació d'eixos verds a la potenciació d'hàbitats de fauna. De fet, un dels reptes municipals del futur Pla Local de Renaturalització serà passar dels 20.000 arbres actuals fins als 30.000 l’any 2030 i Viu Verd ajudarà a definir on i com fer-ho.

Un moviment compartit

Viu Verd promou també a través de diverses accions que la ciutadania conegui el valor de la biodiversitat i s’impliqui en cuidar-la. A la darrera Fira de Sant Isidre, l'Ajuntament va presentar la iniciativa i 237 veïns i veïnes van participar en la diagnosi (encara oberta a Internet) per conèixer la percepció del verd que té la ciutadania al seu entorn, al seu barri. També mig centenar de persones van gaudir de passejades ornitològiques per conèixer les aus presents a la ciutat. A més, a partir del 5 de juny també es posa en marxa l'Escola de Formació Viu Verd per qui vulgui prendre sobre verd urbà, salut i benestar.

Viu Verd té el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación i Resiliencia (PRTR), finançat pels fons de la Unió Europea NextGenerationEU.