Més de 300 participants a la 24a edició de Ciencia en Acción

La 24a edició del programa Ciència en Acció ha tingut lloc aquest cap de setmana a Viladecans amb la participació de més de 300 alumnes i professors de centres educatius de tota Espanya. Aquest esdeveniment, organitzat pel Ministeri de Ciència i Innovació, la xarxa Innpulso i l’Ajuntament de Viladecans, té com a objectiu fer arribar la ciència a tota la ciutadania i, en especial, a les famílies amb infants, d'una manera divertida i motivadora. Més de 1.500 persones s’hi van apropar en algun moment per conèixer els 85 projectes científics presentats a concurs en 14 modalitats diferents (física, matemàtiques, biologia, química o geologia, entre d’altres). L’Institut Josefina Castellví de Viladecans va ser un dels premiats pel curt científic Teories històriques sobre la llum, realitzat per 3 alumnes de 2on de Batxillerat.

El jurat va destacar especialment la qualitat de les demostracions de física. En aquesta modalitat el premi se’l va endur l’Institut Las Lagunas de Rivas Vaciamadrid pel projecte A vueltas con la centrípeta y centrifuga, que explica amb claredat els efectes del moviment circular. També es va lliurar el premi Adopta una estrella al millor projecte d’astronomia. Va recaure en l’estudi d’astrofísica Medida del tamaño del exoplaneta XO-6b, de l’Institut Torre Vicens de Lleida. Prenent com a exemple Júpiter, aquest estudi explica les possibilitats de detectar un planeta al voltant d’una estrella. 

Els 85 projectes presentats representen 32 províncies espanyoles i 6 països iberoamericans (Portugal, Argentina, Equador, Bolívia, Colòmbia i Mèxic). Els treballs acosten la ciència i la tecnologia al públic mitjançant una comunicació accessible i atractiva. D’aquesta manera, es fomenta la curiositat, s’impulsa la vocació científica entre els joves i es promouen intercanvis científics.

Tres dies de pura ciència i entreteniment

El programa Ciencia en Acción s’ha desenvolupat durant tot el cap de setmana a Viladecans. Divendres va tenir lloc la inauguració amb un espectacle de ciència i humor, on la ciència cobrava vida en una funció plena d’experiments i monòlegs científics a càrrec de Big Van Ciència. Prèviament, Pol Landman d’eXplorium, va fer l’espectacle Les bombolles d’Anton. Darrera de la diversió de les bombolles de sabó, s'amaga una matemàtica complexa que pot explicar fenòmens naturals i que tots els espectadors van poder descobrir.

L’edifici Cúbic va acollir dissabte la Fira de Ciències, el laboratori central de Ciencia en Acción. Els assistents van poder gaudir durant tot el dia dels 85 projectes presentats. Estudiants, professorat i persones investigadores i divulgadores van oferir al públic demostracions dels seus treballs. Les famílies que es van apropar amb ganes de saber i experimentar, van poder gaudir de la seva motivació i les ganes de donar a conèixer les seves propostes. Durant tot el dia es va respirar molta solidaritat entre els centres educatius, i uns i altres animaven als visitants a apropar-se a conèixer els experiments de la resta de companys.

També es va poder participar en el sorteig d’Instagram Somriu a la Ciència –un fotomaton científic–, veure les obres finalistes del concurs a l’escenari Posada en escena de Cúbic i descobrir l’emoció de la velocitat i la gravetat en acció amb un rocòdrom amb tirolina a la plaça de la Mediterrània. Es va fer, a més, una ruta matemàtica i guiada per Viladecans amb un punt de vista diferent, en què s'incloïen la probabilitat, els angles, i un seguit de preguntes i respostes a les matemàtiques dels carrers i places de Viladecans. D’altra banda, la ruta Física al Parc, que es va fer a la plaça de la Mediterrània, va servir per parlar sobre la mecànica i la cinemàtica, que expliquen els moviments dels gronxadors, tobogans i altres elements dels parcs infantils.

L’esdeveniment es va clausurar diumenge a l’Atrium amb el lliurament dels premis i amb una conferència a càrrec de José Miguel Viñas, divulgador i meteoròleg que va parlar sobre els efectes del canvi climàtic.

El programa Ciencia en Acción compta amb el suport de Societats d’Espanya que asseguren una alta qualitat científica. Aquestes societats són RSEF, RSEQ, RSME (Reales Sociedades Españolas de Física, Química y Matemáticas), SEA (Sociedad Española de Astronomia), SEBBM (Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular), SGE (Sociedad Geográfica de España) i ICMAT (Instituto de Ciencias Matemáticas).