La jornada ‘Fem camí cap a una ciutat cuidadora’ reconeix les cures com a activitat essencial i valor públic

Viladecans ha acollit avui la primera jornada Fem camí cap a una ciutat cuidadora, esdeveniment que ha aplegat professionals de les cures, persones cuidadores i persones cuidades al Casal de Barri Montserratina —i en streaming pel canal de Youtube de l'Ajuntament—. La jornada volia situar les cures com a una activitat essencial que tothom necessita i dona al llarg de la vida, i també reconèixer-les com a valor públic que ha d'esdevenir un dret social i ciutadà, amb les condicions perquè totes les persones puguin donar i rebre la cura adequada a les seves necessitats.

També eren objectius de la jornada potenciar l'atenció centrada en la persona, segons necessitats, projectes de vida i context de la seva comunitat, i valorar la nostra comunitat com formada per agents que cuiden: les administracions i les institucions, els serveis externs públics i privats —escoles, hospitals, residències, etc.—, les entitats i comerços, i la ciutadania no associada, com familiars i persones usuàries de serveis.

La benvinguda institucional a la jornada ha estat a càrrec de l'alcalde Carles Ruiz, qui ha introduït en la temàtica de l'acte destacant la transició cap a un model de ciutat centrada en la cura de les persones. L'alcalde ha remarcat també la importància tant de les institucions i serveis públics com de les famílies i la comunitat en el procés de cura, així com la necessitat de transformar Viladecans en una ciutat cuidadora, amb un paper actiu per part de les associacions veïnals i altres col·lectius. Finalment, ha destacat la importància d'esdeveniments com la trobada per visualitzar i reivindicar les iniciatives i treballs a la ciutat.

Després de les paraules de l'alcalde i en un primer bloc de la trobada, s'ha fet un passi de vídeo de la Diputació de Barcelona sobre cures i sostenibilitat de la vida, i a continuació s'ha desenvolupat una dinàmica amb un seguit de preguntes per reflexionar sobre quina és la idea que es té subjectivament de l'edat en què les persones necessiten més cures. 

Ha seguit la intervenció d'una professional experta de l'àmbit acadèmic, Patricia Celi, membre de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic, que ha situat els reptes i el model de municipi cuidador posant en relleu la vulnerabilitat de la vida i la interdependència. Patricia Celi, ha reivindicat el model de municipi cuidador que busca reduir la sobrecàrrega de cures familiars, redistribuir les responsabilitats entre actors socials i dins de les famílies, així com visibilitzar i valorar l'aspecte social, econòmic i polític de les cures.

El perfil predominant de cuidador no professional a Catalunya és dones d'entre 45 i 64 anys, i el 60,4% d'aquestes dones es consideren responsables principals de les cures. A més, les dones dedicarien 14,6 hores al dia a les tasques de cura, 2 hores més que els homes. Espanya té 550.000 treballadores de la llar, la meitat de les quals són migrants, enfrontant-se a la pobresa relativa, manca de material i dificultats econòmiques. Un desequilibri entre la demanda de cures i la provisió, a causa de l'envelliment demogràfic, la taxa de fecunditat i la massiva incorporació de les dones al mercat laboral.

El segon bloc de la jornada s'ha centrat en el reconeixement de les persones que cuiden a Viladecans, a través d'un diàleg amb persones que reben cures i les seves necessitats en què han participat una mare monomarental usuària del servei de cangur, una persona membre d'una associació de mares i pares, dues persones usuàries de CAVIGA i del Servei d'Assistència a Domicili (SAD) i un familiar d'una persona que viu en una residència.

A més del diàleg, s'ha pogut veure una mostra de teatre del grup Em cuido per cuidar-te de l'Ateneu de les Arts de Viladecans i un altre vídeo de la Diputació, De la crisi de les cures a la cadena global de cures, i també s'ha celebrat una taula rodona entre diferents perfils professionals i no professionals que proporcionen cures: una treballadora del Servei d'Assistència a Domicili (SAD), una persona que treballa en una residència, dues cuidadores no professionals de l'entitat de defensa dels drets Mujeres Unidas entre tierras (MUET) i un familiar que cuida.

Si no has pogut seguir l'acte en directe, el pots visualitzar en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=rWeFriMdbVs

Aquesta acció s'emmarca dins del Dia Internacional de les Cuidadores i del programa ‘Viladecans Em Cuida’, on també s’ha dut a terme una xerrada sobre la soledat i les malalties de les persones cuidadores a la residència Talaia Blanca

El 15 de novembre es realitzarà un altra trobada sobre com tenir cura de la pell de les persones grans al Centre Sociosanitari Frederica Montseny.