L'On Board encara la recta final de la transferència de la XIE

El 16, 18 i 25 de febrer es va celebrar la 6a. Trobada Transnacional de l’ON BOARD, un dels projectes europeus URBACT que lidera la ciutat de Viladecans i que té com objectiu la transferència de la Xarxa d’Innovació Educativa a les cinc ciutats europees sòcies, reconeguda com a Bona Pràctica pel programa URBACT al 2017. La trobada, que va ser online, va tenir aquest cop com a amfitriona la ciutat de Nantes (França).

L'objectiu de la reunió era posar en comú amb les ciutats sòcies -Halmstad, Nantes, Albergaria-a-Velha, Poznan, i Tallinn- l’estat actual del procés de transferència -o de millora, en el cas de Viladecans- de les respectives Xarxes d’innovació Educativa i abordar les properes accions fins a la finalització del projecte.

La trobada, que s’emmarca en la segona fase de l’ON BOARD va permetre posar damunt de la taula i compartir els aprenentatges i avenços que les ciutats membres han assolit durant gairebé dos anys de procés d’intercanvi i aprenentatge mutu.

Una consolidació encara en marxa

Tot i que les ciutats sòcies es troben en diferents estadis de consolidació de les seves Xarxes d’Innovació Educativa, totes valoren molt positivament la riquesa que aporta al procés educatiu la col·laboració dels diferents agents locals (: escoles, famílies, empreses, entitats, etc) i la possibilitat que els ha ofert el projecte ON BOARD de interactuar i desenvolupar projectes amb agents amb els que no havien treballat fins ara. Els socis van destacar especialment la feina feta per millorar la comunicació entre els diferents agents, i com la visió global de l’educació a la ciutat més enllà de les escoles i els centres educatius ha anat arrelant a les respectives ciutats. 

La reunió va comptar també amb la participació de tres experts en educació: el doctor en Pedagogia per la Universitat de Girona, Edgar Iglesias Vidal, el membre de la Càtedra UNESCO de Tecnologies per a la Formació de Docents, Colin de la Higuera i la Directora d’Aprenentatge, Innovació i Educació del LINE, -Laboratoire d'Innovation et Numérique pour l'Education- de l’Universitat de la Côte d’Azur, Margarida Romero. Les seves ponències entorn de l’Educació 360, l’educació oberta i la innovació educativa van resultar de gran interès per a tots els assistents. 

Més projectes educatius

També va ser l’ocasió per conèixer nous projectes educatius de la mà de Nantes. La ciutat va presentar: Body and wellbeing’, una iniciativa on els alumnes treballen les emocions mitjançant tallers sobre salut, nutrició i esport, 'Jardins en Chausson' (Jardins en mitjons) on el jardí escolar serveix per apropar els més petits a la comprensió de la natura mitjançant les emocions i On Air’, un projecte en el que els alumnes han desenvolupat microsensors per monitoritzar l’aire de la ciutat.

Durant aquesta trobada, a més, els socis de l’ON BOARD van poder debatre sobre les properes passes a seguir encaminades a la cloenda final del projecte. El 12 i 13 de maig se celebrarà de manera virtual l’acte de tancament del projecte on es presentaran totes els conclusions i aprenentatges.

El projecte ON BOARD està cof-finançat pel FEDER.