Premi al programa municipal per reconduir l’absentisme escolar

Amb més d'un centenar d'estudiants per curs

L’Ajuntament acaba de veure reconegut el seu programa per combatre el flirteig amb l’absentisme a l’educació obligatòria a la ciutat, especialment a la secundària. Aquest dilluns 20 de juny a Madrid, la Federació Española de Municipis i Províncies (FEMP) ha entregat a Viladecans un dels 18 premis de la 6a edició del Concurs de Bones Pràctiques Municipals enfront de l’Absentisme i per la Millora de la Convivència Escolar.

Fa quinze anys que es va posar en marxa a Viladecans aquest programa d’acompanyament de l’escolarització per reconduir les faltes d’assistència a les aules des del seu inici, quan encara suposen situacions lleus, amb l’objectiu d’evitar que es cronifiquin. La iniciativa va sorgir de la Xarxa de Transició Escola-Treball i es va materialitzar a partir del Pla Educatiu d’Entorn, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i els centres educatius.

Cada any s’actua amb més d’un centenar d’alumnes. Quatre de cada sis participants recondueixen la situació d’absentisme i només en un de cada sis no s’aprecien canvis, segons les dades del curs 2020-2021. El programa s’ha evidenciat com una bona eina al llarg dels anys, ja que les dades s’han mantingut estables des del principi, permetent reconduir la majoria de situacions.

“L’absentisme és un factor de risc d’exclusió social perquè perdre el ritme escolar complica el fet d’obtenir titulacions i trobar el teu camí professional i, per tant, vital en el futur”, explica Mari Carmen Santamaría, orientadora referent del programa a l’Institut Torre Roja, qui apunta que “la pandèmia ha empitjorat els casos de desmotivació”.

Motivació i conscienciació, les claus de volta

La persona referent del programa treballa amb l’alumnat de secundària de manera individual per identificar les causes que fan que no assisteixi en determinats moments al centre i, si es fa necessari, també amb la família. Així, es posen en marxa estratègies per reconduir la situació, tot motivant l’estudiant i conscienciant de la importància de la formació i de l’oportunitat del dret educatiu per al seu futur, més enllà de la situació actual. En el cas d’alumnat de primària, molt menys habitual,  es treballa directament amb la família.

El programa inclou també el suport a les persones referents als centres educatius, així com una comissió de treball en cada nivell educatiu (primària i secundària) per abordar conjuntament mesures per pal·liar l’absentisme, com l’estada dels participants en empreses i organismes on puguin experimentar el món laboral.

Paula Martínez, que es va graduar d’ESO al 2018 a l’Institut de Sales, reconeix  que aquest programa va ser clau per aconseguir-ho. “Va ser important saber que hi havia algú pendent de mi perquè no hi faltés i em va ajudar a recuperar la motivació que em donessin l’oportunitat d’experimentar com era una feina”, explica la jove, que busca entrar a la universitat el proper curs, després d’haver estudiat dos cicles formatius.

El programa s’ha incorporat recentment dins del Pla Local de Convivència per la seva aportació a la millora de la cohesió social als barris, ja que l’absentisme, en alguns casos, acaba repercutint no només a nivell personal sinó també de manera col·lectiva en generar més problemàtiques a l’espai públic.

Imatge: FEMP.