Primer naixement de tortugues babaues a Viladecans

Mai abans s'havia confirmat la reproducció a Viladecans d'una de les espècies de tortuga marina més grans, la tortuga babaua (Caretta caretta), com va passar el 14 d'agost a la platja de Cal Francès. L'avís d'un banyista, després de veure tres tortugues acabades de néixer, va permetre trobar un niu amb 103 ous, en la línia amb les postes d'aquest rèptil marí. Dels ous trobats, 45 encara estaven sense obrir. Durant les hores següents, fins a 32 cries van anar sortint i endinsant-se a l'aigua del mar, però d'altres tretze es van haver de traslladar a incubadores artificials del proper Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM), al Prat de Llobregat. Tan sols quatre dies després, ja preparades per seguir la vida autònoma, es van alliberar a la mateixa platja viladecanenca.

Només en tres ocasions en l'última dècada s'ha tingut confirmació de la reproducció de la tortuga babaua en platges del Baix Llobregat. Aquest estiu, però, està sent una situació més comuna de l'habitual al litoral català, ja que s'han detectat fins a la data deu nius en platges catalanes. Fins ara, el màxim havien sigut cinc nius l'any 2021. L'any passat no se'n va trobar cap.

tortuga

Temporada de nidificació

L'estiu és temporada de nidificació de tortugues marines, i la més comuna al litoral català és la tortuga babaua, ja que, en els últims anys, s'ha detectat la presència d'aquests animals en les costes catalanes mentre intenten completar la seva reproducció. Es tracta d'una espècie amenaçada i catalogada en el món com a vulnerable, per aquest motiu, si es localitza una tortuga marina, cries, un niu o el seu rastre, s'ha d'avisar al 112 i alertar de la presència d'aquests animals. També és important no molestar-les, és a dir, no s'han de tocar, ni prendre fotografies amb flaix o situar-se en el camp de visió de la tortuga. De fet, molestar a les tortugues en el moment de la reproducció és un delicte.

El martinet ros, un altre cas pioner aquest estiu

La natura encara ofereix situacions inèdites als espais protegits litorals de Viladecans, i aquest estiu ho ha fet per partida doble. Només fa un parell de mesos es confirmava per primera vegada la reproducció a Viladecans d'un martinet ros, a l'Espai Natural del Remolar Filipines. Es tracta d'una au migradora de mida mitjana escassa a Catalunya (excepte al delta de l'Ebre), que ha estat vista aquí altres vegades de pas, però mai s'havia trobat cap niu seu. L'ocell va néixer en una colònia mixta amb bernats pescaires, que sí que són habituals nidificants al Remolar-Filipines. Així, cinc de les vuit espècies amb presència regular a Catalunya de la família d'aus dels ardeids ja han trobat un espai de reproducció als Espais Naturals del Delta del Llobregat.

Etiquetes