Viladecans entre les ciutats finalistes del Congrés Internacional de Ciutats Educadores

Viladecans ha estat present al XV Congrés Internacional de Ciutats Educadores que se celebra a Cascais (Portugal), municipi que enguany ha estat nominat Capital Europea de la Joventut.

Viladecans ha presentat dos projectes que s'estan desenvolupant actualment a la ciutat: l'Escola Oberta al Barri i la Xarxa d'Innovació Educativa (XIE). Aquest segon projecte ha quedat finalista dels premis del Congrés Internacional de Ciutats Educadores 2018, entre una de les 10 millors experiències educatives de la Xarxa Mundial de Ciutats Educadores, d'un total de 60 candidatures presentades. Entre les finalistes, a més de Viladecans es troben les ciutats de Barakaldo, Medellín, Rennes, Río Cuarto, Rosario, Vitoria-Gasteiz. Les ciutats guanyadores han estat Gunsan (Corea del Sud), León-Guanajuato (Mèxic) i Setúbal.

A més, Gavà ha presentat el projecte Talent a les Aules del que Viladecans en forma part.

 

TRES DIES MOLT ACTIUS

Durant la presentació de la candidatura al Comitè Executiu, l'alcalde Carles Ruiz va destacar el creixement que ha tingut la ciutat en els últims anys i en els diferents àmbits, en l'economia, la innovació i l'ocupació, però sobretot en l'àmbit educatiu, en aconseguir que la ciutat passi d'uns resultats, situats per sota de la mitjana de Catalunya, a uns resultats educatius molt per sobre de la mitjana i afegeix que “Estem molt orgullosos de la decisió que vam prendre en fer de l'educació, l'estratègia fonamental de la ciutat i del treball conjunt que hem realitzat entre famílies, centres educatius, empreses i Ajuntament”. Carles Ruiz, a més, va participar en una Taula d'Alcaldes de diferents ciutats com, Belén, Praia, León o la mateixa Cascais, entre d'altres.

Xarxa Innovació Educativa

XARXA INNOVACIÓ EDUCATIVA

Amb l'objectiu de millorar l'èxit educatiu entre els estudiants de la ciutat s'ha realitzat un programa d'actuacions per tal d'adaptar l'educació a les noves necessitats socials del segle XXI. La detecció de l'alt percentatge de fracàs escolar i abandonament anticipat dels estudis, va comportar a la necessitat de desenvolupar noves estratègies educatives per aconseguir l'èxit educatiu. Per aquest motiu, l'any 2013 s'impulsa la Xarxa d'Innovació Educativa (XIE) lligada al programa Pla Local per a la Millora de l'Èxit Educatiu amb la introducció de les TIC als processos d'ensenyament.

ESCOLA OBERTA AL BARRI

Des del curs 2006-07 es fomenta la col·laboració i interacció entre la comunitat educativa (educadors, alumnes i pares/mares) i el conjunt de la ciutat (associacions, entitats i empreses) per tal d'optimitzar l'ús dels centres escolars fora d'horari lectiu i ampliar l'oferta d'activitats del barri, així com millorar la cohesió social i la relació de la comunitat educativa del centre amb l'entorn.