Les innovacions municipals presents a l’Smart City Congress

Entre els dies 15 i 17 de novembre l’Ajuntament de Viladecans presentarà els projectes més innovadors en els quals està treballant en l’actualitat a l’Smart City Expo World Congres 2022, que se celebrarà a la Fira de Barcelona. Des de la seva creació Viladecans no ha fallat mai a aquesta cita internacional que mostra les eines i estratègies que poden aplicar els governs, les organitzacions i les persones per aconseguir un millor futur per a les ciutats i les properes generacions, amb tots els reptes que això comporta. 

En aquesta edició, l’Ajuntament hi presentarà cinc iniciatives innovadores: la Plataforma Smart City, el Model d'Innovació de l'Ajuntament, el PECT Innodelta, el Digitalent i el Govern de les dades.

Dimarts, 15 de novembre

A les 11 hores, a la Congress Area 

'The Future of work has already started'. El principal protagonista de la conferència és el MIA, el model d’innovació municipal que té com a objectiu crear cultura innovadora dins l'organització, augmentant la creativitat i la corresponsabilitat en la gestió de projectes i incentivant la participació del personal. El MIA vol que l’Ajuntament sigui una organització més proactiva, que creï noves formes de col·laboració ciutadana per millorar la qualitat de vida del municipi i els seus habitants, i els faci sentir l'orgull de formar-hi part. Actualment, unes 150 persones formen part del MIA i estan impregnades, més o menys, d'un esperit crític i facilitador i de gran orientació a la innovació.

 

A les 12 hores, a l’espai Techfriendly 

'Digitalent'. És una iniciativa que permet identificar quin talent digital té el conjunt de treballadors i treballadores i detectar les necessitats de l’organització per impulsar el procés de transformació digital. Mitjançant l’anàlisi de conductes especifiques i coneixements digitals, mesuren les competències especifiques digitals actuals dels equips i s’identifiquen les necessitats formatives i la predisposició a la transformació digital de cada persona, per tal de construir el seu recorregut digital personalitzat. El recorregut, que queda traçat a la mateixa eina, és consultable de manera digital en qualsevol moment per cada empleat i empleada.

 

A les 13 hores, a l’stand de l’AMB 

'El Govern de les dades'. Projecte que treballa amb una base de dades viva, que parteix de camps originals del padró d’habitants, per generar noves variables que faciliten la creació d’indicadors demogràfics. S’hi obté informació rellevant de la població com l’índex d’envelliment, de sobreenvelliment, de dependència global, dependència juvenil i dependència senil. Una variable estratègica és la Unitat de Convivència creada a partir de les adreces dels habitants, que mostra amb quantes persones resideix un habitant. 

Dimecres, 16 de novembre

A les 11.30 hores, a l’stand de la Diputació 

'Projecte INNODELTA, territori laboratori per a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del teixit industrial'. Un pla impulsat per cinc municipis del Delta –Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Gavà, el Prat del Llobregat i Castelldefels–, juntament amb l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria (CIMNE), que vol potenciar la capacitat innovadora de les persones emprenedores, del teixit empresarial i de la ciutadania en general, per fer front als reptes del territori per millorar la seva competitivitat. Es tracta, també, de cocrear i consolidar una estructura de cogovernança entre els ajuntaments i altres agents d’innovació que conformen l’àmbit específic del Delta del Llobregat que es perllongui en el temps.

Dijous, 17 de novembre

A les 10.30 hores, a l’stand de la Diputació 

'Plataforma smart city per l’eficiència energètica municipal'. Plataforma que incorpora tecnologia Big Data– que té per objectiu obtenir una visió unificada del consum energètic de la ciutat. Satisfà una necessitat estratègica, per a una gestió més eficient i proactiva de la ciutat, transformant un grup de dades disperses en un coneixement més interconnectat, fàcil d'usar i comprendre i fent possible que aquesta informació arribi a la ciutadania i la resta d'actors implicats. Entre d’altres objectius busca la reducció del consum energètic als edificis públics, possibilita l’anàlisi de la potencial generació d'energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques i monitora l’evolució del consum elèctric i l’estalvi de despesa energètica. La plataforma està basada en estàndards i tecnologia oberta, és interoperable amb capacitat d'integrar diferents tecnologies i és una eina escalable, permetent integrar noves fonts de dades, sensors i serveis intel·ligents.